Volkscultuur in Vlaanderen
Prof. dr. Jozef Van Haver (KU Leuven) schetste een ‘dwarsdoorsnede’ van de volkscultuur in Vlaanderen. Daarbij werd eerst het particuliere initiatief belicht. Een eerste subgroep van deze vrijwilligers wordt gevormd door individuen en verenigingen die traditionele elementen uit de volkscultuur actief beoefenen, de doeners. Het gaat om de gildebroeders en -zusters, de volkskunstbeoefenaars (dansers, zangers, speellieden, vendelaars, volksmuziekgroepen), de beoefenaars van volksspelen en poppenspel, kantklossers en knipkunstenaars, vertellers en carnavalisten.
De personen en organisaties die ter zake studiewerk verrichten, de denkers, vormen de tweede subgroep. Met vooral oudheidkundige, geschiedkundige en heemkundige kringen. Heel wat van deze organisaties zijn aangesloten bij een of meer overkoepelende verenigingen. Er zijn de provinciale verenigingen, zoals het Koninklijk Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Vlaams-Brabant, met het tijdschrift Eigen Schoon en De Brabander. Landelijke koepelverenigingen zijn het Verbond voor Heemkunde -de koepel van de lokale en regionale geschiedbeoefening-, met het tijdschrift Ons Heem, en de Federatie voor Volkskunde in Vlaanderen (FVV).
Mede dank zij de grote bloei van het volksculturele verenigingsleven telt Vlaanderen heel wat lokale en regionale musea. Er is bijna geen onderwerp denkbaar, of er is wel een museum aan gewijd: aardewerk, baksteen, brood, bierbrouwen,
hop, jenever, kant, karren, pijp en tabak, schoeisel, speelkaarten, strijkijzers, textiel, vlas, tram,....
Vervolgens had professor Van Haver het over initiatieven op institutionele basis, zeg maar overheidsinitiatieven. Er zijn de initiatieven van gemeenten en steden, met b.v. het Volksmuziekinstrumentenmuseum van de gemeente Gooik (Vlaams-Brabant), de stedelijke volkskundemusea van Antwerpen, Gent en Brugge, en het K.C. Peeters-Instituut voor Volkskunde van de stad Antwerpen.
Ook de Vlaamse provincies leggen enig initiatief aan de dag. De provincie Antwerpen heeft haar Provinciale Commissie voor Geschiedenis en Volkskunde (verzorgt lezingen en een Jaarboek), en een paar opmerkelijke provinciale musea (Textielmuseum en het Sterckshof). Vlaams-Brabant publiceert het tijdschrift De Brabantse Folklore en reikt de Spaelantprijs uit. Oost-Vlaanderen heeft een provinciale volkskundeprijs en een Molenmuseum. West-Vlaanderen heeft eveneens een provinciale volkskundeprijs, en enkele musea, b.v. het Bulskampveld in Beernem. Limburg kan bogen op het Openluchtmuseum in Bokrijk.
Als derde noemde Van Haver het Belgische niveau, met