Nieuwe Belgische wet regelt verzekeringsdistributie
In 1996 veranderde voor de Belgische verzekeringsdistributie heel wat op wetgevend vlak. In de sector deed de Wet Cauwenberghs heel wat stof opwaaien - ook dit is het gevolg van een Europese richtlijn, die België overigens als eerste in een nationale wet omzette. In deze wet wordt de directe distributie geviseerd. Iedereen moet voortaan voldoen aan een bepaald opleidingsniveau. Wie zich al jaren makelaar noemt, moest ten gevolge van de Wet Cauwenberghs opnieuw een dossier indienen bij de Belgische Controledienst voor de Verzekeringen. Want de Wet Cauwenberghs maakt onderscheid tussen een niet-onafhankelijke tussenpersoon (bijvoorbeeld de verzekeringsagent) die gebonden is aan één verzekeraar, en een verzekeringsmakelaar, een zelfstandige verkoper van verzekeringen die onafhankelijk een keuze maakt uit wat de markt te bieden heeft.
Van de 27.000 aanvragen bij de Controledienst voor de Verzekeringen werden er bijna 4.000 erkend als verzekeringsmakelaar. De overige werden op de lijst van niet-onafhankelijke tussenpersonen geplaatst. Grosso modo stelde de Belgische Controledienst voor de Verzekeringen dat een verzekeringsmakelaar niet meer dan 35% van zijn totaal volume aan premies bij één verzekeraar mag halen. Omdat veel agenten, die zich vroeger makelaar noemden, zich door deze regeling verongelijkt voelden, stapten ze vorig jaar naar de Raad van State en haalden daar hun gelijk. Tot op heden is de situatie nog niet opgeklaard.
De niet-professionele verkoper van verzekeringen zal het door de Wet Cauwenberghs knap lastig krijgen. Niet alleen door de strikte reglementering, maar ook door de financiële borgstelling die van de verkoper van verzekeringen geëist wordt. Alleen met een hogeschoolopleiding van twee cycli (vier jaar) of met een universitair diploma of na de gespecialiseerde cursus, in alle drie gevallen aangevuld met twee jaar praktijkervaring, mag je als starter verzekeringen verkopen. Movers moeten een nieuwe aanvraag indienen bij de Controledienst voor de Verzekeringen. In Nederland wordt de verzekeringsdistributie geregeld door de wet Assurantiebemiddelingsbedrijf (WABB). Deze wet uit 1956 werd in '91 nog aangescherpt. Jorg Arends, beleidsmedewerker van de NBVA - Nederlandse Bond van Assurantiebemiddelaars legt uit: ‘Deze wet vertrok vanuit de behoefte van de consument. Die wil meer kwaliteit. Daarom weerde de wet een deel van de bemiddelaars, omdat ze onvoldoende professioneel waren. In die zin was Nederland al jaren het voorbeeld voor Europa.’
In Nederland werd ook de discussie over de onafhankelijkheid van bemiddelaars gevoerd. Zonder resultaat. ‘Over de criteria werden we het niet eens en de uitzonderingen op het strikte onderscheid tussen onafhankelijke en niet-onafhankelijke bemiddelaars zou alles bijzonder ingewikkeld maken. Nu wordt hier door de overheid gestreefd naar deregulering. Een deel van de regels inzake verzekeringsdistributie wordt nu mogelijk geschrapt, omdat het de marktwerking zou kunnen belemmeren.’
agent genoemd, heeft meestal een eenmanskantoor dat op lokale schaal werkt. Een aantal heeft een kleine of middelgrote onderneming met enkele medewerkers. Een minderheid heeft een groot bedrijf dat in de eerste plaats verzekeringen aanbiedt aan grote bedrijven. Deze verzekeringstussenpersonen zijn in loondienst van een verzekeraar of hebben het statuut van zelfstandige.
In dat laatste geval wordt hij vergoed met een commissieloon dat in verhouding staat tot de verkoop en de toegevoegde waarde van het verleende advies.
In de huidige concurrentiestrijd verwacht de consument dat de verzekeringstussenpersoon de meest geschikte producten helpt kiezen uit het assortiment waar hij toegang tot heeft, een aantal administratieve problemen helpt op te lossen, en partij trekt voor de verzekeringsnemer als er zich een schadegeval voordoet. ‘Met het verdwijnen van de gelegenheidstussenpersonen die tussen de “soep en de patatten” nog een beetje aan verzekeringen deden, verbetert zowel het imago van deze beroepsgroep als het zakencijfer per kantoor’, stelt Robyns (BVVO).