Vlaamse Beweging
De redactionele uitgangspunten van ‘Ons Erfdeel’ in de voorbije veertig jaar zijn grotendeels dezelfde gebleven.
Verschuivingen zijn er nochtans in de aandacht en in de benadering van bepaalde onderwerpen. Nummer na nummer blijft er ruimte voor de actualiteit in verband met de ‘Franse Nederlanden’, en ook dat is uniek in het Nederlandstalige tijdschriftenwezen, maar het onderwerp vormt niet meer, zoals in de beginjaren, de hoofdbrok van het blad. Opvallend is ook de wijze waarop ‘Ons Erfdeel’ dezer dagen omspringt met de actualiteit en de publicaties in verband met de Vlaamse Beweging. In het voorjaar 1996 vroeg het tijdschrift aan enkele publicisten hun visie op de toekomst van deze Vlaamse Beweging te verwoorden, en daarbij uit te gaan van een in opdracht van de redactie door Jo Tollebeek geschreven inleidend stuk (‘Ons Erfdeel’, nr. 2, maart-april 1996). Voor Tollebeek zijn de voornaamste protagonisten van de hedendaagse Vlaamse Beweging - een ‘spektakel’ - ‘... degenen die het monopolie over de Vlaamse Beweging voor zich opeisen. Luidkeels keren zij zich tegen de “renegaten” en de “slappelingen”, de “volksvijandigen” en de “collaborateurs” met de “politieke kaste”.’ Op één lijn met deze rechtsradicale en antidemocratische fundamentalisten stelt de redactionele historicus in deze ‘dodendans’ ‘Ook de Vlaamse regering, haar minister-president voorop...’. De velen die zich de hele bestaansperiode van ‘Ons Erfdeel’ door hebben geëngageerd in de strijd voor, naar het woord van Herman Balthazar, een Vlaamse civil society, heeft het tollebeekse verhaal met verbazing vervuld.
Maar er is op de Vlaamse boekenmarkt dezer dagen inderdaad enige vraag naar het neo-belgicistische proza van een groepje van literatoren, podiumkunstenaars, journalisten en academici dat allergisch is voor de Vlaamse Beweging en dat in ‘Ons Erfdeel’ opvallend vriendelijke recensies krijgt. (Cf. jg. 38, 1995, pp. 784-785; jg. 39, 1996, pp. 141-142; jg. 40, 1997, 148-149).
De ideeën en de doelstellingen van ‘Ons Erfdeel’ zijn ook ‘Neerlandia’, dat sinds meer dan een eeuw aan de weg van de algemeen-Nederlandse samenwerking timmert, dierbaar. Met zijn allen willen wij ons ook in de komende jaren inspannen om het maatschappelijke draagvlak te vergroten van een beleid, dat aan die samenwerking vorm en inhoud wil geven.
Ad multos annos, ‘Ons Erfdeel’!
‘Ons Erfdeel’. Adres in Nederland: Rijvoortshoef 265, 4941 VJ Raamdonksveer. Adres in België: Murissonstraat 260, 8931 Rekkem.
Joris Dedeurwaerder is oud-ambtenaar van het Vlaams Parlement, gewezen griffier van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie en medewerker van Ons Erfdeel