zij dat vreugde ondraaglijk is. Het doet pijn. Ze zou Promethea uit haar lichaam willen rukken, ze zou haar hart uit haar borstkas willen rukken, maar vraagt tegelijkertijd aan Promethea om haar niet los te laten. In dit proza zijn allerlei krachten tegelijkertijd werkzaam. Krachten die op het eerste gezicht niet samen kunnen gaan.
Het oxymoron is een soort antithese waarin twee aan elkaar tegengestelde begrippen naast elkaar worden gezet die elkaar logischerwijze uitsluiten, zoals licht en donker, mooi en lelijk, zwart en wit, denken en voelen, hoofd en hart, intuïtie en rede. In de antithese blijven de twee begrippen echter tegenover elkaar geplaatst en versmelten ze niet met elkaar. In het oxymoron is dat wel het geval. De schreeuwende tegenstelling trekt de aandacht van de lezers. Zoals voor het clair-obscur uit de schilderkunst een bepaalde kijkhouding nodig is, vraagt het oxymoron om een bepaalde leeshouding. Als de ogen aan het donker zijn gewend, kunnen ze licht ontwaren. Als de lezers ervaren dat iets wat lelijk is ook schoonheid in zich draagt en omgekeerd, is er iets van de betekenisrijkdom van het oxymoron overgekomen. Er is dus geen sprake van een oorlog van tegenstellingen, maar van een verbintenis. Niet van uitsluiting, maar van versmelting. Twee tegenstellingen lossen niet in elkaar op en verdwijnen ook niet ten koste van elkaar, maar respecteren elkaars verschil. Toekomstmuziek?
In een artikel over L'Homme Atlantique van Marguerite Duras in Bzzlletin 142 uit 1982, bestudeerde Camille Mortagne de vele betekenissen die het oxymoron kan scheppen. Hoe betekenis kan ontstaan via ‘negatieve’ begrippen, als afwezigheid en dood. Het oxymoron is gekozen om vorm te geven aan de paradoxale en complexe gevoelens en ideeën die aan de tekst ten grondslag liggen. Twee voorbeelden: het personage ‘vous’ moet afwezigheid suggereren, met behulp van zijn aanwezigheid voor een filmcamera. De tekst heeft het maken van een film tot onderwerp. En: het personage moet vastleggen wat verdwijnt. Met het beeld en de tekst probeert Duras afwezigheid te evoceren. Eeuwigheid in vergankelijkheid. De schrijfster probeert in al haar werken de grenzen van het denken tot het uiterste te duwen. Bij de grenzen, aan de afgrond, ontstaan nieuwe, onverwachte betekenissen.
Een tekst waarin het wemelt van de oxymoronen is Agua Viva (1977) van de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector. In dit filosofische en mystieke