begrip in Sarraute's werk: de ander, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de tropismen.
Het gesprek met de titel ‘Het neutrum’ is een gesprek over het onpersoonlijke, anonieme gevoelsleven en de individuele beleving daarvan. Sarraute vertelt over het innerlijke terrein dat alle mensen kennen en ervaren, en waarin ieder gangbaar onderscheid dat wij in het dagelijkse leven hanteren, is weggevallen. Als zij schrijft, dan bevindt Sarraute zich in dat ondefinieerbare gebied waar een categorie als sekse geen enkele betekenis heeft. Sarraute gelooft stellig in het neutrale, terwijl nagenoeg alle hedendaagse feministische theorieën nu juist het bestaan van sekse-neutraliteit als illusie hebben ontmaskerd. We zien de schrijfster in het gesprek worstelen, te meer daar Benmussa het niet eens is met de problematische en cliché-matige uitspraak van Sarraute dat vrouwen niet neutraal kunnen zijn; het voorrecht van neutraliteit (en universaliteit) is alleen aan mannen voorbehouden, meent Sarraute. Zoiets kan anno 1994 niet meer in een feministisch tijdschrift worden afgedrukt...
Het is desalniettemin een interessant gesprek om hier in vertaling op te nemen, niet alleen vanwege Sarraute's geworstel, maar vooral omdat het gesprek inzicht geeft in haar schrijverschap en in de tropismen.
Het sociale pantser van mannen- en vrouwenrollen houdt haar alleen maar bezig als katalysator van de binnenwereld, die voortalig is. Gevoelens onttrekken zich aan begrippen als mannelijkheid en vrouwelijkheid, en dit kan bevrijdend zijn.
‘Daar waar ik mij bevind als ik schrijf, bestaat sekse niet’, zegt Sarraute. Zij vlakt zichzelf uit ten gunste van het schrijfproces en probeert metaforen te vinden voor dat wat zich in haar innerlijk voltrekt. Zij kiest met opzet doodgewone beelden om de lezers zo snel mogelijk te kunnen treffen en probeert psychologische etiketten te vermijden. Haat, liefde, angst en jaloezie zijn woorden die zij in haar werk schuwt. ‘Er gebeurt iets innerlijks in het psychische leven dat alleen met behulp van schrijven, door taal kan worden weergegeven’, zegt de schrijfster die zich pagina's lang met de klinker ‘a’ kan bezighouden.
Sarraute is geen politiek geëngageerd kunstenaar. Integendeel, haar experimentele teksten vormen de neerslag van een nauwgezet laboratoriumonderzoek dat bestaat uit het wroeten in taal. Daarmee lijkt zij op die andere, veertien jaar jongere schrijfster, die al decennia lang doorgaat op de ingeslagen weg en niet ophoudt zich te verbazen over het