11. Verslag van de Werkgroep zeventiende eeuw over het verenigingsjaar 2007-2008
De Werkgroep Zeventiende Eeuw werd in 1985 opgericht. In het jaar 2007 was het bestuur als volgt samengesteld: M. Prak (voorzitter), A. van Strien (penningmeester), G. Vanpaemel (lid), J. Spaans (lid), H. Leeflang (lid), M. de Baar (lid) en E. Stronks (secretaris). De Werkgroep telt rond de 490 leden. Eens per jaar houdt de Werkgroep een interdisciplinair congres; er wordt naar gestreefd deze congressen met enige afwisseling in Nederland en Vlaanderen te laten organiseren. Ook wordt afwisseling beoogd van een- en meerdaagse congressen.
Op vrijdag 24 augustus 2007 organiseerde de Werkgroep in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, het isln (Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden) en het Museum Vleeshuis een congres getiteld ‘Klank van de stad. Muziek, literatuur en stadscultuur in de zeventiende eeuw’. De stad als sociale eenheid centraal stellend, werden op dit congres lezingen van historici, literatuur-, muziek en cultuurwetenschappers gepresenteerd. De congrescommissie, met H. Meeus (Universiteit Antwerpen), L. Duerloo (Universiteit Amsterdam), O. van Marion (Universiteit van Amsterdam/Universiteit Leiden), T. De Paepe en M. De Wilde (Universiteit Antwerpen), stelde een veelzijdig programma samen dat door 120 bezoekers werd bijgewoond.
Het programma bestond steeds uit parallelsessies. De dag werd geopend door de voorzitter van de Werkgroep, M. Prak (Universiteit Utrecht). Er volgden lezingen van M. De Wilde (Universiteit Antwerpen), B. Blondé (Universiteit Antwerpen), P. Moelans (ku Leuven), E. Steenackers (Universiteit Antwerpen), W. Brouwer (Universiteit van Amsterdam), R. Rasch (Universiteit Utrecht), M. Rikken (Rijksmuseum Amsterdam), H. van der Weel, A. Leerintveld (kb Den Haag), E. Verbaan (Universiteit Sheffield), F. Blom (Universiteit Amsterdam), V. Buyens (ku Leuven), K. Bostoen (Universiteit Leiden), E. Schreurs (ku Leuven), B. Schepers (kmsk Brussel), O. van Marion (Universiteit van Amsterdam/Universiteit Leiden) en T. De Paepe (Universiteit Antwerpen), over andere stedelijk georiënteerde liedboekjes, bezit van muziekinstrumenten, literatuur over stedelijke architectuur, stedelijke toneelvoorstellingen, de introductie van de opera in steden, en consumptieveranderingen in de kerkelijke muziekcultuur.