Medewerkers aan dit nummer
j.w.f. aniba (1956). Studeerde contemporaine geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Sloot die studie af met een doctoraalscriptie over het Nederlandse jongerenactivisme van de jaren zestig in zijn vroege fasen en de reacties daarop ter politieke linkerzijde. Publiceerde onlangs in Spiegel Historiael een artikel over de Amsterdamse Provobeweging in de jaren 1965-1967.
anneke brassinga (1948). Studeerde vertaalkunde in Amsterdam; vertaalde Nabokov, Rousseau, Forster en vele anderen. Publiceerde in De Revisor, New Found Land en nrc Handelsblad.
raymond van den broeck (1935) is sinds 1984 hoogleraar in de vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde talrijke bijdragen op het gebied van die discipline. Is met André Lefevere auteur van het boek Uitnodiging tot de vertaalwetenschap (19842).
r. delvigne (1948), neerlandicus en vakreferent, publiceerde over Hermans, Vestdijk en Aletrino.
l. ross (1934), docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, publiceerde gedichten (o.a. De fabels van Lokman, 1964), een geschrift tegen de Griekse junta (Een zomer in Griekenland, 1969) en opstellen over o.a. Multatuli en Couperus. In samenwerking verzorgden zij edities van werk van Jacob Israël de Haan: Pijpelijntjes (1982), Open brief aan P.L. Tak (1982), Nerveuze vertellingen (1983) en de roman Ondergangen (1984). Ook schreven zij een reeks artikelen over De Haan en de problemen van editie en commentaar. In voorbereiding: een studie over In Russische gevangenissen van De Haan en edities van brieven van De Haan en zijn roman Pathologieën.
herman koningsveld (1936). Studeerde scheikunde en wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Doceert wetenschapsfilosofie aan de Landbouwhogeschool te Wageningen. Publikaties: Empirical laws, regularity and necessity (dissertatie, Wageningen 1973), ‘Wetenschap, rationaliteit en objectiviteit’ in Wending 29 (1974); Het verschijnsel Wetenschap (Meppel 1976); ‘Technocratie’ in Wending 35 (1980, met J. Mertens); Communicatief en strategisch handelen (Muiderberg 1986, met J. Mertens).
laurens van krevelen (1941). Is sinds 1975 bestuurslid van De Gids. Hij is tevens bestuurslid van de Stichting Auteursbelangen. Op het I.P.A. International Copyright Symposium in Heidelberg, april 1986, hield hij een voordracht over ‘The information society and the right of the publisher’ (gepubliceerd in de congresbundel, uitgeven door J. Schweitzer Verlag, München 1986).
wiel kusters (1947). Zie De Gids nummer 5 1986
hans moll (1947). Was redacteur van Propria Cures en is meestal zonder vast dienstverband als journalist werkzaam.
klaus siegel (1934) is redacteur van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids en docent aan het Instituut voor Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert sedert de vroege jaren zestig over Duitse literatuur en vertaalt ook uit dit taalgebied. Recentste vertaling: Gottfried Benn, Dubbelleven. Momenteel werkt hij aan een vertaling van de dagboeken van Friedrich Hebbel.
ben sloot. Studeerde sociologie en Nederlands recht in Groningen. Verbleef enige jaren als Harkness Fellow in de Verenigde Staten, waar hij rechtssociologie studeerde aan de Universiteit van California te Berkeley en de Harvard Law School. Is thans verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit van Leiden. Publiceerde onder meer over rechtshulp, emancipatie en positieve discriminatie.
b. zwaal (1944). Werkzaam bij bewegingstheater bewth. Hij publiceerde in Raster, New Found Land en De Revisor. In 1984 verscheen bij Querido Fiere Miniature en in november 1986 zal bij dezelfde uitgever bos in 't rot verschijnen.
agnes m. zwaneveld (1938) is wetenschappelijk hoofdmedewerkster aan het Instituut voor Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij houdt zich bezig met onderzoek naar de receptie van het werk van Laurence Sterne in Nederland.