⋆⋆⋆
Het zou mooi zijn, als ‘moraal’ en ‘macht’ twee tegenstrijdige dingen waren, het ene goed, het andere kwaad, ‘hoe meer moraal, des te minder macht’. Maar zo eenvoudig is het niet. Er is geen moraal zonder macht, geen macht zonder moraal. Ze komen altijd samen voor, zoals bij Odysseus: plunderen en de buit eerlijk verdelen. Zonder plunderen geen buit om te delen, zonder eerlijk delen geen voortzetting van het plunderbestaan.
⋆⋆⋆
Voor het schenken van weldaden is rijkdom, voor het verlenen van genade is invloed nodig. De machtsbasis van morele deugden.
⋆⋆⋆
De ‘maatschappelijk onbeminden’ waar Bram van Stolk over schrijft in het Maandblad voor Geestelijke Volksgezondheid: zij missen het vermogen om zich bemind te maken, een essentiële machtsbron, die samenhangt met opvoeding, bezit, kennis, uiterlijk.
Een voorbeeld van iemand die geen moeite had om zich wel bemind te maken: Sint-Maarten, die zijn mantel door midden sneed en de helft weggaf aan een kleumende bedelaar. Wat had de bedelaar kunnen doen om zich even beminnelijk te gedragen?
⋆⋆⋆
Moraliseren - een poging om macht uit te oefenen, meestal op een bedekte manier, zonder expliciet naar machtsmiddelen te verwijzen. Het mooiste argument voor de moralist is de ander te wijzen op zijn eigen bestwil, de meest onverbiddelijke sanctie.
⋆⋆⋆
Het akelige aan moraliseren is het docerende en kleinerende ervan. Je wordt toegesproken als een kleuter, met een boodschap die je best zelf had kunnen bedenken, ja die je in de meeste gevallen al lang en breed kende.
Want dit is kenmerkend voor morele waarheden: het zijn er eigenlijk maar weinig, ze zijn in de kern heel eenvoudig, en we hebben ze van jongsaf aan uittentreure gehoord.
We weten dat ze waar zijn, en dat we degenen die ze verkondigen niet genoeg kunnen wantrouwen.
⋆⋆⋆
Moraliseren: als jij dat doet tegen een ander, is dat voor die ander onaangenaam. Hij zal jou daarom niet aardig vinden. En als jij er prijs op stelt wel aardig gevonden te worden, zul je daarom zelf ook maar liever niet moraliseren.
Zo raakt het moraliseren in diskrediet. Niemand wordt graag moraliserend toegesproken. En van de weeromstuit houden de meeste mensen, en vooral juist de aardigste, er niet van zelf te moraliseren.
⋆⋆⋆
Cultuur en moraal, daar moeten we het van hebben. De cultuur is het meeromvattende: alles wat we van anderen geleerd hebben. De moraal is een onderdeel daarvan: de manieren waarop we geleerd hebben met anderen rekening te houden.
Het behoort tot de opdrachten van de cultuur om na te denken over de moraal.
⋆⋆⋆
‘Cultuur’ kun je in het meervoud zetten (‘de culturen der mensheid’), ‘moraal’ niet. (Het Engels is, als zo vaak, flexibeler: ‘morals’ doet meteen al denken aan verscheidenheid.)
⋆⋆⋆
‘L'art pour l'art’ is óók een moraal, een moraal van kunstenaars: stelregels voor het leven van en de omgang met kunstenaars.
⋆⋆⋆
‘Moraal’: een geheel van omgangsvormen, met rechtvaardiging. ‘Moraliseren’: het rechtvaardigen van de omgangsvormen.
⋆⋆⋆