een beetje tipsy. Dat komt door de tipsy-constructie. Mensen zeggen dingen tegen elkaar, maken dingen mee, die ze ook weer vergeten. Dat heb ik niet zozeer willen nadoen, maar daar heb ik het idee van. Die personages in Merg en Been snuiven coke, blowen de hele dag; die zijn eigenlijk nooit helemaal ‘focused’. Ze weten nooit precies waar ze zijn...
Tot op heden mochten dieren alleen in stripverhalen praten, denken en er gevoelens op na houden. In Merg en Been staan een paar honden soms centraal in het verhaal. Waarom doe je dat?
Kijk eens, in de literatuur zijn er géén grenzen, er bestaan géén grenzen. Die worden alleen aangebracht door meningen waar mensen zich aan gebonden voelen. Ik vind het wel interessant om in een bepaalde traditie te werken, dat geeft een bepaald kader, een zekere veiligheid, het is als wonen in een bestaand huis. Maar-ik-wil-daar-dan-wel-helemaal-zelf-iets-mee-doen. Ik heb er geen zin in alleen maar in die traditie verder te werken, dat wordt dus nakauwen, en dat is al een miljoen keer gedaan. Ik léés het niet, dus waarom zou ik het schrijven? Wat ik wil doen is die bestaande grenzen verleggen. Ik zie niet in waarom honden niet zouden mogen - die honden zijn personáges in dit verhaal!! Toevallig is het inderdaad zo, dat ik persoonlijk van mening ben dat honden met elkaar kunnen praten, dat heb ik zo langzamerhand wel geobserveerd, maar in dit verhaal kan het óók, in een ander verhaal zou ik het niet doen. Maar volgens mij kan ALLES!! Er zijn trouwens genoeg voorbeelden van pratende honden in de literatuur, misschien zijn er wel niet erg veel voorbeelden van pratende honden in detectives, in thrillers. Dan zijn die twee maar de eerste! De uitdaging is, dat het erg moeilijk is om in thrillerland met iets nieuws te komen; dat vind ik ook meteen het leuke!
Mens en dier staan op gespannen voet met elkaar in Merg en Been. Er wordt met zorg een rat vermoord, honden doden mensen, die op hun beurt weer honden doden... Zit er een diepere filosofie achter dit sombere beeld?
In thrillers vallen toch altijd veel dooien? Nou, hier vallen dus ook dooien!! Dood is dood, het blijft natuurlijk vreselijk... hoewel, soms moet 't, die rat, dat moest, want anders zou Opa Knil zijn vergunning kwijtraken, hahaha!! Maar het is waar: de mensen maken de dieren dood. Als je naar mijn persoonlijke mening vraagt, ik ben wel degelijk van mening dat er heel veel zou moeten veranderen aan de manier waarop wij in onze cultuur over dieren denken. Ik denk ook dat dat wel zal gebeuren, maar dat zijn historische processen, die nog lang niet zijn uitgewerkt. Als je de discussies volgt die gaande zijn, dan zie je dat het zich nog in een welles-nietes-sfeer bevindt, in een heel eenvoudig stadium. Ik geloof dat mensen wel degelijk dierenmoordenaars zijn, en dat dieren wel degelijk een soort bewustzijn hebben, een zieleleven. Het is weliswaar superbegrensd alleen maar binnen hun eigen waarneming zal ik maar zeggen - maar naar mate ik ouder word begin ik te denken dat zo'n beleving niet zo veel begrensbaarder is dan mijn eigen waarneming: ik begrijp ook niet veel meer van de wereld!
Een laatste vraag over Merg en Been: heb je iets aan specifieke research gedaan?
Nee, geen specifieke research, gewoon een aantal jaren leven... goed mijn ogen open houden, in bepaalde kringen verkeren. De achtergrond voor dit boek is dan die van de onderwereld, maar ik zou net zo goed iets kunnen situeren in de toneelwereld of in de filmbusiness zonder dat dat nou veel verdere voorbereiding met zich zou meebrengen.
Wat vind je van de stand van zaken in de misdaadliteratuur, volg je dat enigszins?
Nee. Vroeger las ik vrij veel. Maar als je me nou vraagt: lees je dat nou allemaal wat er uitkomt, nee, dat is mij onmogelijk. Ik denk dat ik destijds thrillers las om te kijken hoe ze geschreven werden. Maar ook toen las ik lang niet alles; ik informeerde me over het beste en dat las ik dan. Ik ben ook altijd op zoek naar de ándere schrijver; de mainstream dat geloof ik meestal wel. Sommige boeken zijn de moeite waard. Ik moet trouwens zeggen dat ik niet zo'n scherpe grens trek tussen spy-stories, thrillers en literatuur. Een boek is een boek, en het allerbelangrijkste is dat het goed geschreven is en of het interessant is. Een goed geschreven en interessante thriller zegt mij veel meer dan een middelmatige literaire roman. Mensen kiezen soms voor bepaalde genres, houden bijvoorbeeld niet van thrillers en detectives. Ik vind dat heel acceptabel. Zo houd ik bijvoorbeeld absoluut niet van romans over het studentenleven. Die boeken van Van der Heijden, dat vind ik verschikkelijk moeilijk om te lezen, dat is nou zo ongeveer het saaiste wat je me kunt voorschotelen.
Jij maakt geen waardebepalend onderscheid tussen literatuur en thriller, maar de kritiek doet dat wel, de lezer doet dat ook.
Moet je luisteren, schrijven is een vak, een métier. Je kunt ook met olieverf werken of graveren, begrijp je, zoiets is het ook. De beste thrillerschrijvers zijn veel betere schrijvers dan de meeste romanschrijvers/literatoren. De literatuur verdwijnt, de thriller blijft. Neem nou die boeken van Raymond Chandler, dat zijn toch niet weg te denken klassieke boeken! Het maakt dus blijkbaar niet uit hoe het genre heet waartoe een boek behoort, iets wat goed is, blijft overeind!
Je zult voor je thrillers waarschijnlijk minder waardering oogsten dan voor je andere, laten we zeggen literaire boeken, terwijl er net zo veel werk in zit. Doet dat je iets, dat gebrek aan waardering?
Nee, dat doet me niets, volkomen niets. Wás het natuurlijk maar zo, dat het een beetje meer aanzien had. In Nederland heeft het schrijven sowieso zo'n lage status, dat, ach, wat maakt het uit... Ja, serieus! Schrijven betekent zo ontzettend helemaal niets, dat eh, dit kan er nog best bij, hoor! De status van de schrijver is vooral laag in het literatuurbedrijf zelf, lezers staan daarbuiten. Terwijl in Nederland de algemene filosofie is: ‘Doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg,’ kennen we in Nederland het speciale verschijnsel van de Grote Schrijver. Nederlandse critici roepen bepaalde figuren uit tot Grote Schrijvers. Er wordt dan vervolgens respectvol gesproken over Een Groot Schrijver. Je hebt dus een categorie Grote Schrijvers, dan een héle tijd niks, en dan komen de mensen die dat beroep uitoefenen, die hebben een hele láge status in dat vak. Bij de critici, bij de boekhandelaren, in de kranten, in de publiciteit en uiteindelijk bij de belasting. Dat gaat vrij ver, de manier waarop het Ministerie van WVC je toespreekt, de formulieren die je moet invullen. Eigenlijk is het wat dat betreft zo'n beetje of je in Rusland bent. Ik zie het zo: we leven in een land met een middenstandscultuur, waarin de kunstenaar, en dan zéker de schrijver, helemaal onderaan de sociale ladder staat. Kijk, ik heb niet zo de behoefte dat te zien veranderen, mij geeft het de mogelijkheid om een vrij leven te leiden, maar als je kijkt naar een land als Frankrijk, dan zie je dat het schrijversvak daar een geaccepteerde status heeft in de samenleving, terwijl ik denk dat dat hier veel minder het geval is. Waarbij ik moet zeggen dat het de paar schrijvers die dat dan wel bereikt hebben, tóekomt, dat vind ik absoluut. Maar het hele vak functioneert hier op een buitengewoon gebrekkige manier. En dan hoor ik iedereen alweer roepen: hoho, dat is helemaal niet waar!! Maar het is helaas wél waar. En daar is niks aan te doen. We
hebben hier in Nederland nou eenmaal een cultureel bestel zoals ze er in Frankrijk of Engeland ook één hebben. Dat verander je niet door te zeggen dat het allemaal anders moet, of door er vreselijk veel geld tegenaan te gooien, zo is het hier! Persoonlijk vind ik dat hele literatuurbedrijf maar een mies zooitje, neem me niet kwalijk dat ik dat zeg!!
Je hebt voor de televisie geschreven, voor toneel, een soort roman, die thrillers, waar kun je nou het meeste in kwijt?
Dat weet ik eigenlijk zelf niet. Kijk, ik bent ooit met die thrillers begonnen omdat ik me wilde oefenen in het schrijven. Ik had geen zin om met een literair debuut onmiddellijk te worden ingedeeld in een bepaalde categorie, een bepaald plaatsje te krijgen. Ik weet nog niet hoe ik verder ga. Ik heb al een gedeelte van een nieuwe thriller liggen, maar misschien is mijn volgende boek wel een roman, wie weet?