[Inleiding]
De studiedag van de Hongaarse neerlandici bestaat sinds drie jaar. Het is een traditie geworden dat collega's van de drie Hongaarse universiteiten waar Nederlands wordt gedoceerd, ieder jaar in de herfst bijeen komen en samen met uit Nederland en België uitgenodigde gastsprekers de resultaten van hun onderzoek in de vorm van een reeks lezingen presenteren. In 1999 vond de studiedag de eerste keer in Budapest aan de ELTE plaats. Het onderwerp was gender-studies. De tweede keer zijn de Hongaarse neeerlandici van in oktober 2000 in Debrecen bijelkaar gekomen. Hier was de koloniale literatuur het thema. Dit jaar zal de studiedag aan de KGRE in Budapest plaatsvinden.
In Debrecen sprak Olf Praamstra over de film en het boek Rubber van Madelon Székely-Lulofs, Luc Renders gaf een boeiend overzicht van de Nederlandstalige Kongo-literatuur, Gerard Termorshuizen praatte over de Hongaarse schrijver Ernő Zboray en Gábor Pusztai hield zijn lezing over de problemen van de canonvorming binnen de Indisch-Nederlandse literatuur.
De redactie heeft besloten dat de lezingen van de studiedag in deze bundel een aparte plaats moeten krijgen. Deze bijdragen vindt u hier in artikelvorm afgedrukt. De lezing van Olf Praamstra ontbreekt helaas omdat hij tot onze spijt geen tijd vond om zijn bijdrage om te zetten in een artikel.
Debrecen, 14 november 2001
Gábor Pusztai