Nieuws
De nieuwe titels van april 2020
De meningen over het genre van de Nederlandse detective zijn verdeeld. Zo blijkt ook uit de woorden van Ph. Kohnstamm, die in zijn recensie van Het drama van Schillerhorst in het tijdschrift Onze Eeuw het volgende zegt: ‘[…] het echte intellectueele genot, dat eerste-rangs detective-verhalen kunnen schenken (ik denk aan Poe, of Chesterton, of Conan Doyle, ook enkele boeken van Ivans) zoekt men hier tevergeefs.” Over het genre op zichzelf is hij echter meer te spreken, aangezien hij naar eigen zeggen: “[…] geenszins den detective-roman zóó bedenkelijke lectuur acht als pleegt te worden aangenomen.” DBNL brengt deze maand een aantal detectives online, op basis van kopieën uit een schenking van verzamelaar Wim van Eyle. De originele werken - gepubliceerd tussen 1903 en 1950 - zijn meestal niet meer in een openbare collectie terug te vinden. De titels variëren van De man met de vele gezichten, een verhaal vanuit het perspectief van detective Dorothea Zwart, tot Wie heeft de admiraal gewurgd?, over de moord op een hooggeplaatste admiraal.
Daarnaast verschijnt deze maand in de DBNL ook het literair debuut van Julius Vuylsteke getiteld Zwijgende liefde, met amoureuze liederen uit zijn studententijd te Gent. Dit debuut omvat zowel het schone van die liefde als de pijn wanneer die onbeantwoord blijft. Dit resulteert in een paradoxale combinatie van zorgeloze vrolijkheid en hartgrondige desillusie, zoals te zien in hoofdstuk XXII.
[…]
Ik was daar suffend en dom van vervoering;
zij was te beleefd en te wèl gezind,
zij was te vriendlijk en zonder ontroering:
'k ben zeker dat zij mij niet bemint.
De pijn die liefde heet en de spanning die kenmerkend is voor een goede detective komen samen in Die historie vanden vromen ridder parijs ende van die schone vienna des dolphijns dochtere, een populair Frans volksboek uit 1487, vertaald in allerlei talen, onder meer naar het Middelnederlands. De prozaroman is uitgegeven door Gheraert Leeu in Antwerpen en gaat over Vienna, de dochter van een baron in het graafschap Dauphiné (de baron heet daarom wel Dolphijn of Dauphine). Ze is een populaire dame, aangezien allerlei ridders strijden om haar eer. Onder hen Huge van Bourboen, kroonprins Eduwairt van Engeland en Paris van Viennen. Paris behoort tot een te lage stand, wat een huwelijk feitelijk onmogelijk maakt. Hij laat zich echter niet zo makkelijk ontmoedigen en ontvoert Vienna, een actie die haar vader niet onbestraft kan laten…
Voor iedereen die meer kennis wil opdoen over Guido Gezelle en zijn eros, en/of Karel van de Woestijne verschijnen er deze maand in de DBNL eveneens drie werken van Urbain van de Voorde, dichter, criticus en essayist. Daarnaast verschijnen er een aantal jaargangen van OSO, een tijdschrift voor Surinaamse taalkunde, letterkunde en geschiedenis, en twee jaargangen van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, met daarbij dit gedicht over de bond van internationale autoparasieten.