Nieuws
De nieuwe titels van november 2019
De hele Bibelebontse berg (1989) is een handboek over de geschiedenis van de jeugdliteratuur, geschreven door onderzoekers als Frits van Oostrom, Aukje Holtrop en Kees Fens, gericht op een breed publiek. Niet eerder was er over de jeugdliteratuur uit Nederland en Vlaanderen een werk verschenen dat zo omvangrijk was (710 pagina’s) of zo rijk geïllustreerd. Je moest er destijds dan wel 125 gulden (zo’n 60 euro) voor betalen. De DBNL brengt deze maand de tweede druk uit 1990 online.
August Snieders (1825-1904) was een Vlaams letterkundige, journalist en schrijver. Hij groeide op in het Nederlandse Bladel in een gezin met negen zonen en begon zijn carrière als letterzetter, om deze te eindigen als hoofdredacteur van Het Handelsblad in Antwerpen, een functie die hij vijftig jaar zou vervullen. In 1848 verscheen zijn eerste dichtbundel, in 1851 zijn eerste verhalenbundel. Van 1924 tot 1934 werd zijn verzameld werk uitgebracht, waarvan de DBNL deze maand vijftien delen online brengt, waaronder de historische roman Oranje in de Kempen en zijn novellenbundel Fata morgana. Ook zijn broer Jan Renier (1812-1888) was verdienstelijk schrijver. Van hem verschijnen acht werken in de DBNL.
Het nut der tegenspoeden (1762) van Lucretia van Merken is een lang leerdicht, met als boodschap dat het geloof een antwoord biedt op alle levensvragen. En zoals de titel al verraadt, leerde het je vooral om te gaan met de tegenslag in je leven. Vertrouw op Gods goede intenties was de boodschap en dat deed Van Merken nadat zij haar zus en ouders had begraven; ze schreef direct daarna dit werk, dat een bestseller avant la lettre zou worden. Het leerdicht verscheen samen met brieven en andere gedichten van Van Merken, nu te lezen in de DBNL.
Verder online vier romans van Alie Smeding, waaronder Naakte waarheid, populair vanwege zijn ‘naturalistische inhoud’, jaargangen van Bzzlletin met onder andere een themanummer over Annie M.G. Schmidt en de voorlopig laatste jaargangen van Onze Taal, deze keer met artikelen over Europees scheldgedrag en net niet schunnige liedjes. Hiermee staan alle jaargangen van Onze Taal van 1932 tot en met 2014 online.