Nieuws
De nieuwe titels van oktober 2019
Johan Huizinga (1872-1945) is een van de bekendste Nederlandse historici. Zijn werken Herfsttij der Middeleeuwen (1919) en Homo ludens (1938) hadden al langer een plek op onze site, nu is de rest van zijn verzamelde werken toegevoegd, oftewel nog eens ruim 4.000 pagina's. Daarin zitten onder andere het autobiografische Mijn weg tot de historie (1947), zijn dissertatie De vidûsaka in het Indisch toneel (1897) en zijn vele cultuurhistorische verkenningen.
Priester-dichter Hugo Verriest (1840-1922) bezocht vanaf 1900 verschillende plaatsen in Nederland om voordrachten te houden over kunst, literatuur en taal. Guido Gezelle was hierbij een terugkerend onderwerp en ook in de bundel Voordrachten duikt Gezelle meerdere keren op. Dit was niet alleen een literair hommage aan deze collega priester-dichter, maar vooral ook een argument voor de Vlaamse Zaak, een brede beweging voor de emancipatie van de Vlamingen. De Vlaamse Zaak pleitte er onder andere voor dat in het Vlaamse onderwijs het Frans verruild zou worden voor het Nederlands. De DBNL brengt deze maand een eerste druk van Voordrachten online.
De Middelburgsche avanturier. Of het leven van een burger persoon gaat over de avonturen van ene Lodewyk uit Middelburg: van zijn jeugd tot zijn eerste liefdes, en van zijn carrière als plantage-eigenaar in Suriname tot zijn terugkomst bij zijn grote liefde in Rotterdam. De roman uit 1760 kent een sterk zedelijke moraal, maar van welke auteur deze moraal afkomstig is, is niet bekend; het werk verscheen anoniem. De DBNL brengt deze maand een fotomechanische herdruk uit 1978 online.
Verder nieuw deze maand veel werken van schrijver, dichter en kunsthistoricus Carel Vosmaer, romans van Alie Smeding, twee jaargangen van Bzzlletin met onder meer een gedicht van Drs. P over Piet Paaltjens en jaargangen van Onze Taal, onder andere met een artikel over jij-bakken als ‘je bent zelf een universele afstandsbediening’.