lijk bewuste kunstenaar’. Maar de enige werkelijke vriend van Alberegt is de eenzaamheid.
De engelbewaarder en de duivel zijn er ook. Ze zijn zowel structuurtruc als ironische responsie. Ongemerkt helpen ze het hele verhaal van de 1e naar de 3e persoon en omgekeerd, overhevelen. Ze zijn de kosmische vertikalen die loodrecht op de aardse, historisch voortschrijdende lijn van Alberegt's leven staan. Zo ontstaat in deze roman zowel diepte- als breedtewerking. Een goede, maar in sommige passages gevaarlijke want naïeve vondst!
Het centrale thema: de loop der dingen die het bestaan van de mens dirigeert, hoezeer hij ook de illusie koestert zelf het heft in handen te nemen, kristalliseert zich in een eindeloze reeks momenten van pech:
op 9 mei 1940, in de namiddag, voert Alberegt de jodin Sysy die hooguit vier maand als Duitse vluchtelinge onder Alberegt's hoede en dak woonde, naar Hoek van Holland. Ze scheept in voor Amerika. Ze wil uit het fascistische Europa en de armen van de celibataire (impotente?) Alberegt weg. Gehaast om op tijd terug te zijn voor een rekwisitoor, neemt Alberegt een verboden weg met eenrichtingverkeer. Hij rijdt er een zesjarig meisje dood, verbergt het kind in de struiken en pleegt vluchtmisdrijf. Journalist Van Dam die een bevriend staatshoofd (Hitler) beledigde, spreekt hij vrij. De aanklager wordt beklaagde. Alberegt is al berecht!
Nu volgen in onnavolgbaar tempo de pechmomenten mekaar op: de oorlog breekt uit en Nederland wordt uit zijn neutraliteit gewekt. Alberegt die aan zelfmoord denkt, ontdekt dat zijn revolver het vertikt. Tijdens een bombardement blijft hij intact. Hij geraakt op geen enkele wijze aan buitenlandse deviezen om naar Engeland te vluchten. Hij kan zichzelf niet eens aan de politie melden zonder zijn vrienden Erik en Mimi in gevaar te brengen. Zij hebben Sysy over de grenzen gesmokkeld. Zij hebben zelfs de pleegouders van Ottla, het door Alberegt doodgereden meisje, van de jodenvervolging gered. Als er bommen vallen op het gerechtsgebouw, is Alberegt er net niet. Als Alberegt naar Den Haag rijdt om er een toelatingsbewijs voor