De parallellen met het openbaar leven van Jezus worden konsekwent uitgewerkt. Je hebt het ‘wonder’ waarmee Jezus water in wijn veranderde; hier verandert Christiaan, met een goedkope truc, water in jenever. Zoals Jezus' gevolg, groeit ook zijn aanhang tot een groep van ‘een man of tien, twaalf’ uit. De intieme relatie die er inderdaad bestond tussen Jezus en Johannes, wordt hier een homofiele verhouding. Ook Venema's Johan heeft gedurende een paar bladzijden apokalyptische visioenen. Goed halfweg het boek is er de jaloezie van Johan, een schermutseling om de beste plaats bij de wonderdoener en bendeleider Christiaan. Hoe homofiel Johan ook is, in de gauwte bedrijft hij de liefde met zijn zuster. Binnen de parodie wordt de incestueuze relatie geparodieerd, je ziet hoe ook hier het formele romaneske raffinement aan bod komt. Naar het einde loopt vanzelfsprekend alles uit de hand van moordaposteltje Johan. Christiaan, na zijn ‘hof van olijven’ en zijn ‘kruisweg’ te hebben beleefd, valt in de handen van het gerecht en neemt alle schuld op zich. De slotzin van het boek duidt duidelijk op het stripverhaal, als model. Hierin is niets onmogelijk. Hierin is logika taboe. Johan pleegt zelfmoord door uit een venster te springen. ‘In ieder geval zou ik de eerste martelaar worden’ zegt hij. Het is zonneklaar dat iemand die aan het einde van het boek sterft, zich als ikpersonage aan het woord onmogelijk zichzelf kan laten sterven. Het kan alleen maar omdat Adriaan Venema dat wil. Zoals het zijn uitdrukkelijke wens was modieuze stijlfiguren te hanteren. Want Venema weet wat in de lucht hangt. Met opdikkend papier kan men zich het air van literaat aanmeten, dat wel.
Het Protokol (1971) is het recentste boek van deze 30-jarige Amsterdammer. Als vakman is hij hier zeker een tikkeltje vooruitgegaan.
Harmen, het hoofdpersonage, is 26 jaar oud en gewoon een mislukkeling zoals zijn vader en zijn moeder en zijn zus. Hij reist van Amsterdam naar Antwerpen en terug. In Antwerpen koopt hij een revolver om er zijn ouders, zijn familie mee uit te roeien. Binst die tijd hebben de Hollandse kolonels, naar Grieks model, de demokratie de nek omgewrongen en een dictatuur geïnstalleerd.