zig is, verdwijnt in de roman zelf en krijgt een geestelijke aanwezigheid. In de film heb je alleen lichamelijke aanwezigheden. Eigenlijk is de Mirafiguur in de film verkeerd aangepakt, als je een getrouwe Streuveliaanse fauna wil bewaren; in de film is ze niet functioneel, laat ze weg en je mist alleen een mooivlezig vrouwtjesdier, een uiterlijk sexverschijnsel. In Streuvels' roman leeft ze méér, veelmeer, groeit ze langzaam uit tot een symbool. Door haar lichaam heen wordt ze vrij, krijgt ze aldus in de Streuveliaanse opvatting een diepere dimensie, een ideologische inhoud. Eigenlijk incarneert ze een opvatting, een gedachte, wat ik altijd geponeerd heb in mijn Streuvelsboek en -studie.
Mira werkt geestelijk bevrijdend, zoals ze de brug lichamelijk-materieel-bevrijdend werkt. Streuvels werkt met dimensies, met geraffineerde paralleelsituaties. Daarvan merk je in de film echt niets, tenzij je het boek kent en dan nog!
De rol die Mira speelt in de aftakeling van de bestaande orde - De Bestaande Orde! -, is in de film nergens duidelijk noch in ideologisch noch in reëel vlak. En hier ligt m.i. de kern, geloof ik: nu zie ik meteen, door vergelijking, ook klaarder en het affirmeert mijn hypothese ‘omtrent Streuvels’: Streuvels is, zeker ook in De teleurgang van den Waterhoek GEEN REALIST, of beter, zijn realisme is één bodem, hij schreef een meerdimensioneel werk zoals hij deed met al zijn beste werken. Het realisme is de kapstok waar hij zijn gedachten aan ophing. Bij Claus/Rademakers krijgen we slechts het realisme van Streuvels te zien en je merkt onmiddellijk dat je eigenlijk een vals, een vervalsend beeld van Streuvels' Weltanschauung opvangt. De Vlaams-Nederlandse filmploeg nam het epische, het narratieve, het uiterlijke en slaagde er in een traditioneel voortreffelijke film te maken. Maar in de grond gaat het om andere dingen, en dàt is Streuvels' rijkdom. Ik denk aan het tweede gedeelte van de roman, aan de Mirarol, aan de Mirafunktie en hoe Mira, als lichaam geworden idee, een katholiek, conservatief wereldbeeld (ingenieur Rondeau) aftakelt, breekt, doorbreekt.