In juni 1847, toen de emigranten enige weken te St. Louis verbleven, is er een dienst geweest in een gebouw van de Presbyterianen, waarin ds. H.P. Scholte voorging en waarbij Gijsbertje Welle als organiste is opgetreden.
In St. Louis wordt naar de mening van bakker Welle ‘geen smakelijk brood gebakken; als ik niet voornemens was met de vereeniging te koloniseren, zette ik mij hier neder als bakker, dat zou nog wat meer drukte kunnen opleveren als in Gorkum’. Twee neefs, Hendrik en Johan van Aalsburg, die op hetzelfde schip als de Welle's de overtocht hebben gemaakt, bevinden zich eveneens te St. Louis.
Pella, Iowa is nog 480 km verwijderd. Men zal de reis erheen op 18 augustus aanvaarden. Eerst varende tot aan het ‘stadje’ Keokuk, en dan nog ongeveer 200 km van Keokuk naar Pella met wagens ‘die door ossen getrokken worden, daar onze goederen, vrouwen en kinderen, die niet loopen kunnen, mede vervoerd zullen worden; manvolk moet loopen...’
Uit andere bronnen weten wij, dat het een zware reis is geworden.
Aan het einde van zijn brief verzoekt Welle zijn groeten over te brengen aan zijn zwager Nicolaas Vermeulen te Gorinchem, aan zijn broer te Lexmond en aan zijn zuster te Bleiswijk. Merkwaardig is ook, dat Welle verzoekt zijn zwager Vermeulen te vragen ‘van deze letters berigt te doen aan de broeders te Hello’. Met laatstgenoemde ‘van deze letters berigt te doen aan de broeders te Helloo’. Met laatstgenoemde plaats is kennelijk Hellouw bedoeld. Zoals we weten, waren Pieter Welle en Lucas van der Linden van 1842-1847 niet te vinden onder de Afgescheidenen te Gorinchem. Wellicht zijn zij lid geweest van een conventikel te Hellouw.
Welle is in Pella geen bakker gebleven. Uit de ‘Brieven uit Pella van een Geldersman’, 1858, weten wij, dat hij ‘farmer’ is geworden. Wij lezen: ‘P. Welle heeft deze herfst ± 800 dollar alleen voor zijn varkens gemaakt’. Later is hij naar Marion County, Iowa getrokken. waar hij op 9 febr. 1880 overleed, ‘he left an estate of 400 acres improved land to be divided between his wife and four children’.
In Pella heeft hij een aantal gewichtige betrekkingen vervuld.
David Welle was één van de oprichters van Wheeler & Welle, een firma, die zich onder meer bezig hield met de import van fokpaarden. ‘Mr. Welle was a man of genial disposition, who counted his friends by the score’ (Souvenir History of Pella, pag. 192).
Johannes (John) Welle, evenals Cornelius ‘farmer’, ‘was known as one of our most progressive and successful farmers and stock raisers’ (a.w. pag. 192).