een goede boterham kan verdienen. Met Paulus kunnen we zeggen, dat er gretig winst wordt geslagen uit allerlei onreinheid (Ef. 4:19).
Deze sexuele revolutie is ondenkbaar zonder de activiteit van Freud, die bij de verklaring van het menselijk gedrag zozeer de nadruk legde op het sexuele instinct. Daardoor werd het toen heersende normbesef aangetast, dat voor een belangrijk deel bepaald werd door de gegoede burgerij. Deze werd toch al in haar machtspositie bedreigd door de economische en sociale ontwikkelingen, die zich uitten in emancipatieverschijnselen van de arbeider, van de vrouw en van de jeugd.
Door Freud en zijn collega's werd een onherstelbare schade toegebracht aan het rationalistische mensbeeld, toen hij de sexualiteit als drijfveer achter het menselijk handelen benadrukte. Freud zag de mens als een zuiver materieel, als een alleen maar stoffelijk wezen. Dit stoffelijk wezen wordt grotendeels beheerst door de sexualiteit als een zinnelijk instinct dat eigen is aan de mens. Freud was wel van mening dat de sexuele liefde tere vormen aan kon nemen, zelfs zo, dat het zinnelijke element bijna onzichtbaar wordt. Maar dat neemt niet weg, dat de mens voor hem een stoffelijk wezen bleef. Verder achtte hij het mogelijk, dat de zinnelijke liefde zich richt op geheel andere onderwerpen dan op het andere geslacht. Ze kon zich dan uiten in vormen van kunstzinnigheid of zelfs van godsdienstigheid. Maar ten diepste zijn deze uitingen niet anders dan sublimering, veredeling van het sexuele instinct dat de basis vormt van het doen en laten van de mens.
Na de Eerste Wereldoorlog zien we in de kleding, dat het sexuele een steeds grotere plaats ging innemen. Er is dan sprake van een zekere ontbloting en van het doen uitkomen van de lichaamsvormen, waardoor de aandacht van het andere geslacht getrokken moest worden. Deze versexualisering van de kleding die vandaag uitzonderlijke vormen heeft aangenomen, ging gepaard met een zekere vrijheid op het gebied van de sexualiteit. We kunnen hier naast de invloed van de tijdsomstandigheden, zeker ook de invloed van Freud constateren. Ook in de literatuur tussen de wereldoorlogen zien we de openhartige beschrijvingen van het sexuele gedrag regelmatig opduiken, waarbij vooral in de buitenlandse literatuur