In zijn ‘Kroniek’ schrijft Ds P.v. Dijk aan het adres van den heer Bruins, onzen lezers bekend:
Moge de Middelburgse Synode van 1933 het begin van een even goede hereniging blijken geweest te zijn!
Op die uitgestoken hand onzer Synodeleden lettende - en ze bedoelde volstrekt niet in de toekomst alleen die van de Christelijk Gereformeerden te drukken - is het toch wel gewaagd om over haar besluit aangaande volledige samenwerking met anderen - niet Gereformeerden - in de Evangelisatie waar die bestaat in de prediking des Woords, te schrijven zoals de (‘Deventer) Zondagsbode’ deed:
‘Langzaam worden de buitendeuren van het kerkelijk instituut totaal gesloten, totdat ook ten slotte de laatste kieren gaan verdwijnen......De roep om meerdere eenheid......voortgekomen uit een oprecht heimwee naar meerdere samenwerking tussen de Christusbelijders......deze roep is in Middelburg verdoofd en verkild tot enkele niets-zeggende klanken’.
Dan moet men dit horen zeggen, terwijl men in onderscheidene plaatsen meemaakt, dat mensen, die jaren lang met ons onder de Gereformeerde belijdenis geleefd hebben, en trouw ter kerk kwamen, in Tentzendingen tot ‘bekering’ zijn gekomen, en van dat ogenblik het ambt verwerpen, de kinderdoop niet achten, in de Algemene Verzoening geloven en den brief schrijven: ‘ik kan het in uw kerk niet meer vinden’.
Ik kan het nooit goed begrijpen, - eigenlijk begrijp ik het echter zeer goed - dat zovele mensen, die de Una Sancta beginnen aan te prijzen, van dat ogenblik af liever in elke andere kerk zitten dan in de Gereformeerde, waar zij zijn opgevoed.
Ik ken daartegenover eminente woordvoerders van de Una Sancta, wier gehechtheid aan het Genootschappelijk idee ‘heel de kerk, heel het volk’, uit schier al hun epistelen blijkt. Men moge het onze Synode niet kwalijk nemen, wanneer zij bij het zoeken van eenheid tussen allen, die dezelfde belijdenis hebben, tegelijk haar overtuiging uitspreekt dat ge in de Evangelisatie maar niet kunt doen, alsof ge van alles af zijt, wanneer de vis het net binnenzwemt.
Ik vind het zeer voorzichtig en wijs van Middelburg dat zij er ook op gelet hebben dat er niet alleen staat: predik het Evangelie! maar ook: leer hen onderhouden al wat Ik u geboden heb.
Ja, de vraag is juist, of de vis wel HET NET inzwemt. Dat net is nu eenmaal hier op aarde uit concrete draden gevlochten. ‘Christus’, of ‘het geloof’, is het net niet, wel de kèrk. En de kerk hangt niet in de lucht, maar is concreet, is een instituut.