Ook: Met mijn zeilboot de wereld rond, door Alain Gerbault (Scheltens & Giltay, A'dam, 1924). Gerbault was kennelijk een homo, maar dat geeft niet zoveel. Zijn boek staat vol plaatjes van jongetjes van de Zuidzee, en nu eens niet van meisjes met bloemen in het haar. Overigens is het niet zo outspoken als dat van Annie bovengenoemd. Terughoudend. Maar Alain Gerbault was wel een groot zeiler, zou ik denken.
Dan: Sailing alone around the World, door captain Joshua Slocum (No. 1 of the Mariners Library, London, Rupert Hart-Davis, 1952). Reis is gemaakt via Kaap Hoorn met de sloep Spray, in 1895/98, van Boston tot Boston. Mooi ouderwets verhaal, met echte wilden en al.
Tot ziens, Wim, en als je eens gelegenheid en zin hebt om langs de Willem Arntszkade te gaan, houd ik me aanbevolen. Mijn moeder trouwens ook, weet ik wel.
O ja, ook nog gelezen: The Eternal Voyagers, door Robert F. Mirvish (Signet Giant, S 1222, 1955). Verhaal over het leven op een moderne oiltanker. Niet erg opwekkend, maar wel een ‘spiegel van de realiteit’. Als je de realiteit niet te vervelend vindt voor opvulling van je avonden, wel om te lezen. Je weet wel, van mensen die dronken worden en raar doen aan de wal, maar toch ook wel ‘their duty’ aan boord. Beetje vervelend, maar wel zoals het leven op een tanker kan zijn.
Tot de volgende keer. Hartelijk gegroet en het beste.
Frans.
Ik vergeet helemaal te vertellen van Le Rat d'Amérique, dat je me meegaf op reis. Ik heb getracht het te lezen tijdens het vliegen, maar ik kreeg teveel slaap. Heb het de eerste dagen aan boord uitgelezen. Ja, in a sense is het veel reëler dan alle reisverhalen bij elkaar, al is het dan ook geen reisverhaal. Meer een verhaal van de onvrijheid en de volheid van onze wereld. En van de vernederingen die een mens ondergaat, als je geen miljonair bent. Die ondervind ik ook. Als ik me genoeg concentreerde en fel genoeg was, zou ik ook zo'n boek kunnen schrijven, hoewel misschien