Brieven van een zeeman
(1971)–F. Schamhardt–bron
F. Schamhardt, Brieven van een zeeman. G.A. van Oorschot, Amsterdam 1971
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Brieven van een zeeman van F. Schamhardt uit 1971.
redactionele ingrepen
p. 119: in het origineel wordt meerdere keren verwezen naar dezelfde voetnoot. In deze digitale editie wordt de noottekst bij iedere verwijzing herhaald.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 2, 250, 252, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
F. SCHAMHARDT
brieven van een zeeman
[pagina 1]
Brieven van een Zeeman
[pagina 3]
F. SCHAMHARDT
BRIEVEN VAN EEN ZEEMAN
G.A. VAN OORSCHOT/AMSTERDAM
[pagina 4]
© Copyright 1971 by G.A. van Oorschot / Amsterdam
[pagina 251]
COLOFON
Brieven van een zeeman van F. Schamhardt, geschreven tussen 1948 en 1969, werd uitgegeven in oktober 1971. De bundel werd in opdracht van G.A. van Oorschot, uitgever te Amsterdam uit de Bembo gezet, gedrukt door Koninklijke Drukkerij G.J. Thieme nv te Nijmegen en ingenaaid door Elias P. van Bommel te Amsterdam. De omslag werd ontworpen door Nicolaas Wijnberg.
[ achterplat]
G.A. VAN OORSCHOT/UITGEVER/AMSTERDAM
BRIEVEN VAN EEN ZEEMAN
Waarover handelen deze brieven? Over alles wat een begaafd en gevoelig man kan schrijven uit de eenzaamheid van een scheepshut. Over havens en Chinezen, over windstille Indische nachten en hoeren, over verlangen naar vrouw en kinderen, geld en koloniën, over Hollanders en Indo's, over poëzie en literatuur, over Oranje en vrijheid, over aanvaringen en scheepsbotsingen, over hiërarchieën en menselijkheid, maar vooral over Schamhardt zelf en zijn verhouding tot mensen, boeken en realiteiten. Deze brieven zijn niet de brieven van een bonkige zeeman, noch een romantisering van het zeemansleven. Het zijn de brieven van een schrijver die zeeman werd en er geen besef van had dat zijn bewaard gebleven brieven de ‘Roman van een Zeeman’ zijn geworden.