sadeur Zain mij, ‘zonder onze jongens, zonder de parachutisten, zonder onze luchtlandingen en aanvallen ter zee, zouden wij nooit dit Bunker-plan gekregen hebben, zouden wij nooit de souvereiniteit over Irian in handen hebben gekregen.’
Een aantal dorpshoofden boden Soekarno een heilige ketting aan. Eliezer Jan Bonay werd tot gouverneur van het Indonesische Irian benoemd. Soekarno bezocht Boven Digoel en Tanah Merah, de kampen waarin Indonesische vrijheidsstrijders, waaronder Hatta en Sjahrir waren verbannen.
Oe Thant zond een telegram en zei er op te vertrouwen, dat Indonesie het accoord zou nakomen. President Kennedy noemde Soekarno een lichtend voorbeeld van iemand die geschillen vreedzaam wenst op te lossen, Leonid Brezhnev en Chroestjow telegrafeerden om Soekarno eraan te herinneren dat de Sovjet Unie steeds achter Indonesie had gestaan.
Soekarno beloofde intussen, dat de bevolking een vrije keus zou worden gelaten om ex post facto, in 1969 eventueel zelfstandigheid te kunnen opteren. De Papoea's hadden op de valreep nog een eigen vlag gekregen, en een eigen parlement, maar de meeste van hen waren onkundig gebleven van de opgewonden ontmoetingen in Djakarta, Den Haag en Washington of hadden nooit van Jouwe, Kasiepo en Womsiwor zelfs gehoord. Nu het tegen 1969 aanloopt heeft het regime in Djakarta vast de parachutisten generaal Sarwo Edhie naar Soekarnopoera gezonden, om er op toe te zien dat alle lezende en schrijvende Papoea's die zullen gaan stemmen, weten wat zij moeten doen. Ons Snipen Snapwerk, zoals Hofland het heeft genoemd, op Nieuw Guinea was geeindigd. Hoeveel bloemen had men niet op het water getekend? Maar het was dan tenslotte zo ver.