dus het beeld, zoals ik mij dat van de Nederlandse universiteits professor had gevormd strookte nauwelijks met de show, die deze professor Verrips weggaf.
Werner Verrips was een Westerling figuur. Na actief te hebben deelgenomen aan de ondergrondse strijdkrachten tijdens de tweede wereldoorlog, vertrok hij naar zijn zeggen naar Moskou, alwaar hij, naar zijn zeggen, een opleiding volgde van spion. Hij werd door de Sovjet Unie naar zuidoost Azie gezonden en kwam aldus terecht in Indonesie. De Amerikanen betaalden beter en in Amerikaanse dollars, dus hij liep over naar de Central Intelligence Agency. Hoge Indonesische officieren hebben mij verzekerd, dat ‘Web’ Verrips, zoals zij hem in de wandeling noemden, doodgewoon in Indonesie werkte als employee van de Borneo-Sumatra handelmaatschappij. Hij zou zijn ontslagen, omdat de Borsumij ontdekte, dat hij er een privé handeltje in wapens op nahield met bepaalde Indonesische officieren. Later zou blijken, dat zijn officieren vrienden Yani, Soeparman, Pandjaitan, Soebroto, Soetikno enzovoorts heetten.
Hij vormde zich een eigen legertje en opereerde in midden en oost Java. Mij heeft Verrips verteld, dat hij voor de Amerikaanse regering en de C.I.A. een staatsgreep tegen Soekarno voorbereidde, maar dat toen generaal Eisenhower in Washington D.C. aan het bewind kwam, nieuwe instructies waren gekomen, die al zijn reeds gedane arbeid teniet deden. ‘Ik kon de klok toen niet meer terugdraaien’, aldus Verrips. ‘Ik had tientallen toezeggingen gedaan. Mijn Indonesische vrienden kon ik bovendien niet in de steek laten. Intussen kwamen geen fondsen meer voor de anti-Soekarno coup, dus diende langs andere wegen een oplossing gevonden te worden.’
Zodoende was hij er toe gekomen om met zijn kameraden in een gestolen jeep een overval te doen op de Javaanse bank in Soerabaja en er met enige miljoenen roepia's vandoor te gaan.
Bij mijn bezoek in september 1957 aan freule Wttewaal van Stoetwegen, had zij mij een exemplaar van het boek ‘Een revolutie op drift’ meegegeven, geschreven door het Tweede Kamerlid, Frans Goedhart, alias Pieter 't Hoen van het Parool. Zij raadde mij overigens zeer terecht dit boek nauwkeurig te lezen. Inderdaad zou ik daar in 1961 een hoofdstuk in vinden, gewijd aan Verrips, en waarbij deze als een held wordt beschreven. De genoemde bankoverval wordt er in extenso in aangehaald. Het