Soestdijk
De OPEN BRIEF-rel is voornamelijk van een onschuldig interview met Joris van den Berg tot een nationaal schandaal uitgegroeid, omdat ik in dat eerste gesprek met de verslaggever van Vrij Nederland in één adem over de groep Rijkens, zowel als over de Bilderberg groep had gesproken. Professor Lijphart van de Berkeley University in Californie zei in zijn boek ‘The trauma of de-colonization’ later, dat ik uit onwetendheid, of althans onjuist, de Rijkens en Bilderberg groepen dooreen had gehaspeld.
Wat was de Bilderberg groep? De idee ertoe, een groep uitgelezen, internationaal invloedrijke personen bijeen te brengen was afkomstig van dr. J.H. Retinger, oorspronkelijk woonachtig in Crakow, Polen. Prins Bernhard heeft van hem gezegd, dat hij een moeilijk man was, met zeer bepaalde opvattingen, die een negatief antwoord onaanvaardbaar achtte, en die dikwijls zijn doel bereikte via zeer ongebruikelijke omwegen.
Het wilde zo zijn, dat Retinger bevriend was met Paul Rijkens, en Rijkens en de prins kenden elkaar al vanuit Londen, dus Rijkens bracht Retinger met de prins in contact. De eerste conferentie werd van 29 mei tot 1 april 1954 onder voorzitterschap van de prins in het hotel ‘De Bilderberg’ in de bosrijke omgeving van Arnhem gehouden. De Amerikaanse biograaf van de prins, Alden Hatch, omschrijft deze conferentie, ‘als de meest ongewone internationale bijeenkomst welke ooit heeft plaats gehad’. Het hotel was waterdicht afgezet en omringd met personeel van de veiligheidsdienst. Met trots herinnert Z.K.H. zich, dat geen enkele journalist kans had gezien het cordon sanitaire te doorbreken. Of het hotel zelfs tot op één kilometer afstand was genaderd. De ontmoeting werd volstrekt geheim gehouden. Zo kon openlijk en naar waarheid worden gesproken. Zij was bedoeld, zoals de prins zei, ‘om naar elkaar te luisteren en niet om het à priori met elkaar eens te zijn’.
Men beoogde de eenheid binnen de Atlantische gemeenschap te bevorderen door elkaar in deze invloedrijke kringen beter te leren kennen. Quaroni, Italiaanse ambassadeur bij de Quai d'Orsay, meende volgens Hatch, dat deze Bilderberg pourparlers ook plezierig waren, omdat men eindelijk een plaats en gelegenheid had gevonden waar men van gedachten kon wisselen zonder - als diplomaat - perse te behoeven te liegen.