Verenigde Naties (U.N.O. hoofdkwartier)
28 Februari 1957. De dag van stemming over de kwestie Nieuw Guinea. Indonesie behaalde een duidelijke meerderheid. Zij kreeg voor haar resolutie 40 stemmen, tegen 25 voor Nederland bij 13 onthoudingen. Om in het gelijk gesteld te worden had de regering in Djakarta een twee/derde meerderheid van stemmen nodig. Er gebeurde dus niets.
De Fransen noemen het debat, dat de voorafgaande dagen over de Papoea's was gehouden, de dialoog van twee doofstommen. Onze permanente vertegenwoordiger, Schürmann, had op een bepaald ogenblik president Soekarno zelfs in kakoe behasa Indonesia geciteerd. Hij deed dit, om aan te tonen, dat de Indonesiers maar wat kletsten, dat zij Nieuw Guinea als onafscheidelijk deel van de republiek beschouwden. Soekarno zelf zou namelijk hebben gesproken van één groot rijk van Atjeh tot Ambon. Nu weet iedere ingewijdene, dat Soekarno juist tot in den treure de slogan van Sabang tot Merauke in de hoofden van zijn volgelingen heeft gehamerd. Nee, zegt ambassadeur Schürmann, Soekarno sprak over van Atjeh tot Ambon. Men zou zich kunnen afvragen of diplomaten zich eigenlijk nooit voor hun eigen drogredenen generen. Vooral voor een internationaal gehoor als de Algemene Vergadering der Verenigde Naties, waarin toch heden ten dage mensen hun landvertegenwoordigen, die warempel niet op hun achterhoofd gevallen zijn.
Soedjarwo Tjondronegoro, oud Leidenaar, was Schürmann's tegenspeler. Soedjarwo is de man, die later in Den Haag zijn land zou komen vertegenwoordigen en wiens naam minister Luns nooit correct wist uit te spreken. Totdat Pak Djarwo eens tegen een verslaggever van DE TELEGRAAF heeft gezegd, zich af te vragen hoe Luns het zou vinden als hij hem met Kluns zou aanspreken. Daarop schijnt het beter te zijn gegaan. Voor zo'n karweitje is DE TELEGRAAF nu weer de uitgelezen krant.
Soedjarwo citeerde in de UNO debatten een lange reeks van Nederlandse bronnen uit kringen die oppositie voerden tegen het regeringsbeleid in Indonesie. Hij las dus ook een uitvoerige passage voor uit het gewraakte Adres aan de Staten Generaal. Hij sprak over Theo Droogh's brochure, ‘Met de deurknop in de hand’. Droogh publiceerde zijn cri de coeur na een uitvoerige