Bandoeng
27 Januari 1957. Dit was de eerste maal, dat ik Soekarno in eigen land in actie zou zien. Er werd deze zondag een massale betoging gehouden om een pijnlijke zaak te herdenken. De aanval op West-Java van de ex-kapitein van het K.N.I.L., Raymond (Turk) Westerling, welke slechts enkele weken, nadat de soevereiniteitsoverdracht in het paleis op de Dam was getekend, dus in januari had plaats gehad.
Professor Kahin van de Cornell Universiteit in de V.S. heeft die tragische affaire zorgvuldig gereconstrueerd. Op 22 januari 1950 naderde deze ex-officier met een privé-legertje van huurlingen de bergstad Bandoeng. Gevechten begonnen in de vroege ochtend van de 23ste. Bij de eerste schermutselingen sneuvelden meteen al 60 Indonesische militairen. Garnizoens-commandant, generaal -majoor Engels wist de bende er toe te bewegen bezette punten in de stad weer op te geven. 26 Januari 1950 dook Westerling in Djakarta op om nieuw onheil aan te richten. Zijn plannen voor een staatsgreep waren gereed. De Sultan van Djokjakarta, Hamengkoe Boewono IX, toen minister van defensie. De Sultan van Pontianak, Hamid II, die zich volgens Kahin met Westerling had ingelaten, werd gearresteerd. Westerling zelf ‘ontsnapte’ met een vliegtuig van de koninklijke marine naar Singapore.
Mohammed Hatta heeft mij verzekerd, dat Westerling's ongestrafte escapade luttele weken na de officiele overdracht van de souvereiniteit, het werkelijk begin van de afbraak van de Nederlands-Indonesische Unie is geweest. ‘Hoe konden wij de bedoelingen van uw regering au serieux nemen’, aldus Hatta, ‘wanneer men misdaden als door Westerling hier bedreven ongestraft liet.’ Westerling's optreden was de onmiddellijke aanleiding tot het Indonesische verzoek de Nederlandse militaire missie terug te trekken. De eerste opzegging van een reeks gemaakte afspraken bij de souvereiniteitsoverdracht.
Er is veel over Westerling gezegd en geschreven. Professor Kahin bespreekt in ‘Nationalism and revolution in Indonesia’ Westerling's pacificatie-methoden zoals deze euphemistisch heetten, toegepast op Celebes in 1946,
Dit geschiedde op last van het Nederlandse opperbevel. ‘Grote aantallen Indonesiers, zowel burgers als guerilla's werden op rijen gezet en methodisch door zijn vuurpeletons doodgeschoten’, aldus Kahin. ‘Naar willekeur werden burgers bijeen gedreven en dan pikte hij een voor een de mannen uit en executeerde hij hen