Teheran
26 Augustus 1956. In de late middag kwam ik op het vliegveld Mehrabad aan. Ik stelde mij onmiddellijk in verbinding met de Indonesische zaakgelastigde, oud-Leidenaar Johan Maramis. ‘Als de president u meeneemt’, stelde hij mij gerust, ‘heb ik uw Russische papieren in één uur in orde.’ Het Kremlin had vier twee-motorige Ilyushin-14 toestellen naar Teheran gezonden om het Indonesische gezelschap van veertig personen op te halen. Er zou dus plenty plaats zijn.
Soekarno landde 27 augustus 1956 met een gecharterd toestel van de Scandinavian Airlines System. De broer van de Shah, prins Cholam Reza, haalde hem af. In een oude Cadillac met smoezelige grijze gordijnen reden president en prins naar het Saad-Abad paleis, waar met het Iraanse vorstenpaar gelunched zou worden.
Maramis gaf 's middags een garden party in de tuin van het legatiegebouw aan de Avenue Roudsar. Soekarno zat op een sofa, als altijd omringd door vrouwen, hier de dames van de diplomatieke staf van Iran. Hij zag mij en wenkte. Mijn laatste kans alsnog een Sovjet visum te krijgen.
‘Wat voert jou naar Iran, Wim’, was zijn openingsvraag, terwijl hij naar mijn mening allang was ingelicht waar het om ging.
Ik zette kort uiteen, dat ik reportages wilde schrijven over zijn reizen naar Rusland en China, maar dat een visum het struikelblok was. Soekarno luisterde, liet niet merken of hij het wist of niet en zei toen, ‘Weet je wat, bespreek je moeilijkheden met Soewito.’ Hij vroeg verder hoe het met Van Konijnenburg was en of er al schot kwam in de Nieuw Guinea kwestie. Hierop zocht ik zo snel mogelijk uit wie Soewito was. Adjudant-majoor Saboer wees hem aan. Soewito Koesoemowidagdo was verbonden aan het ministerie van buitenlandse zaken en was belast met de perszaken van de president, zoals Latumeten dat in Italie en Duitsland was geweest. Jarenlang is hij als secretaris-generaal van KEMLOE (Kementrian Luar Negeri) de rechterhand van minister Soebrandio geweest. Na de coupe van 1965 werd hij benoemd tot ambassadeur in Washington, en thans, in 1968, is hij duta besar in Stockholm.
Hij legde toen in de tuin van de legatie in Teheran zakelijk en nuchter uit, dat het op de Russen een verkeerde indruk zou maken, wanneer juist nu een Nederlands journalist in gezelschap