Ook de vader van Marie-Louise, bijgenaamd Map, vertrok naar de stad. Omdat hij bang was dat hun plantage Overbeke overvallen zou worden door de Fransen, liet hij zijn vrouw en hun dochter met haar slavin Ruth naar Klein Helder aan de Cottica vertrekken per boot. Met deze reis begint de spannende en beeldend geschreven roman.
Op Klein Helder aangekomen, merkt Map al gauw dat neef Olaf Katersloot bijzonder wreed is voor zijn slaven. Als er bijvoorbeeld een slaaf is weggelopen, wordt een familielid afschuwelijk gemarteld. Map is niet op haar mondje gevallen en laat duidelijk blijken dat ze het niet eens is met de praktijken van haar neef. Haar ouders zijn nooit ruw geweest ten opzichte van hun slaven.
Haar slavin Ruth, eigenlijk ook haar vriendin, probeert haar een beetje in toom te houden. In dit eerste deel krijgen we de gelegenheid goed kennis te maken met Map, waardoor haar avonturen in de rest van het boek aannemelijk worden.
De Fransen overvallen Klein Helder. Map ziet hoe haar neef vermoord wordt en haar moeder op de laatste treden van de trap naar het plantagehuis, na een schot naar beneden valt. Dan grijpt slaaf Kwasi haar vast en sleept haar weg. Einde van deel 1. In de volgende delen zien we hoe Map in het kielzog van Kwasi een tocht dwars door het bos onderneemt naar het dorp van gevluchte slaven waar Kwasi's familie woont. In het dorp verblijft Map geruime tijd. Het is geen makkelijke periode. Ze ondervindt wraakgevoelens van enkele marrons, familieleden van Kwasi, die verbitterd zijn omdat hun moeder vermoord is door de blanken.
Gelukkig groeit er wel een vriendschap tussen Map en Kwasi's zusje Séry. Van haar leert ze werken op de kostgrond. Van haar deftige kleding blijft weinig over. Als ze gehoord heeft dat haar moeder inderdaad dood is en haar vader nog leeft en op plantage is, wordt ze zodra de streek enigszins veilig is, naar hem teruggebracht.
Dan ontmoet ze ook weer slavin M'Amba, die reeds lang een zwarte minnares van haar vader blijkt te zijn en de moeder van Ruth, die dus haar halfzus is. Het boek eindigt als Map ervoor kiest haar marronvrienden in het dorp te gaan waarschuwen tegen een overval die tegen hen gepland is.
Het verhaal van ‘Sisa’ is spannend en beeldend en interessant geschreven. Joyce Pool roept een veelzijdig beeld op van de historische periode.
Ze gebruikt bekende motieven, zoals het ontdekken van verwantschap tussen slaaf en blanke en minder bekende zoals de houding van slaven en marrons tegenover blanken.
Veelzijdig is het verhaal, omdat ze zich inleeft in de gedachten en standpunten van verschillende partijen, van blanke plantageeigenaren en marrons. Map, de hoofdfiguur is zo bijzonder omdat ze vanaf het begin