Een naar vriendschap hongerend kuiken, bijvoorbeeld, of een kaaimankoning, maar ook een vrouw die haar ziel aan de duivel verkocht heeft. Natuurlijk bereikt hij uiteindelijk zijn doel en slaagt hij erin om de zingende drum terug te brengen naar de mensen.
Bijzonder aan het verhaal is het mensbeeld dat erin voorkomt. Mensen zijn net als duivels hebzuchtig en verlangend naar macht, maar ze onderscheiden zich doordat ze in staat zijn kunst, en vooral muziek, voort te brengen. De zingende drum is er het symbool van. Als Maali terug is in zijn dorp zingt de drum weer zijn prachtige lied, waar iedereen van geniet:
In ‘De zingende drum’ vinden we gebeurtenissen of voorwerpen die in meer sprookjes voorkomen, overal in de wereld, zoals de magische eieren die de held van het verhaal kan gooien om greep op een situatie te krijgen. Zoiets noemen we een ‘motief’.
In het boek ‘Het levenswater van Ana Bolindo-Kondre’ van Ané Doorson komen ook zulke magische eieren voor.
Mensen die een reis naar de hel maken, komen al sinds eeuwen en eeuwen in de literatuur voor. Dante, de beroemde Italiaanse dichter uit de dertiende eeuw, onderneemt in zijn La Divina Commedia zelf een reis door het hiernamaals. Via de hel en het vagevuur komt hij ten slotte in de hemel terecht.
In al die verhalen overwint uiteindelijk het goede. Dat is ook het geval met ‘De zingende drum’. Maali komt niet in de hemel maar terug in zijn dorp, waar de kinderen genieten van het lied van de drum. Spannend en boeiend is het verhaal zeker en Marijke van Mil heeft er zelf mooie en originele zwart-wit tekeningen bij gemaakt, die op een heel eigen manier de fantasie in het verhaal onderstrepen.
Een ‘must’, dit verhaal. Het kan gebruikt worden in de hogere klassen van de lagere school, maar ook op het mulo en zelfs op de middelbare school, als voorbeeld van orale literatuur.