van tien samengesteld kan worden, maken haar optreden als opdrachtgeefster voor Maerlants debuut uiterst plausibel.
Nu is het zo dat de opdrachtgever van een tekst lang niet altijd een en dezelfde hoeft te zijn als de eerstaangesprokene. Ook in het geval van Alexanders geesten lijkt dit zo. Er is veel voor te zeggen dat het levensverhaal van Alexander speciaal geschreven is voor de op dat moment nog zeer jonge, vaderloze Floris v, aan wie later ook Maerlants omvangrijke wereldgeschiedenis Spiegel historiael zou worden opgedragen. Als er iemand was die zich zou kunnen spiegelen aan het voorbeeld van de dappere, machtige wereldveroveraar Alexander de Grote, dan was dat wel Floris. Binnen niet al te lange tijd zou hij immers het bewind moeten gaan voeren over het gewest Holland en Zeeland, een niet geringe taak. In dit verband is al heel vaak gewezen op een curieuze passage in Alexanders geesten, waar Alexander ten tonele wordt gevoerd met een wapenschild ‘daer stont in een lyoen rampant van kelen root, alst ware een brant. Anders was die scilt van goude.’ Maerlant beschrijft hier het wapen van de Hollandse graven: een rode leeuw op een veld van goud. Het moge duidelijk zijn dat Alexander in de Latijnse brontekst een ander wapenschild voert.
Niet alleen de bestemmeling zelf, maar iedere andere lezer moet genoten hebben van de wonderbaarlijke levensbeschrijving van de klassieke Griekse held. In tien boeken wordt achtereenvolgens verhaald van zijn geboorte (die al in raadselen is gehuld, omdat lang niet zeker is of hij wel werkelijk een zoon is van Philippus ii van Macedonië, daar hij mogelijk verwekt is door een tovenaar in de gedaante van een draak), van zijn leermeester Aristoteles die hem uitgebreide adviezen meegeeft op zijn levensweg en van zijn eerste heldendaad: wraak op de man die zijn vader verwondde. Vanuit zijn eerst veroverde stad (Athene) gaat het verder via Thebe en vervolgens op weg naar Azië waar Alexander onder andere in Troje het graf van Achilles bezoekt en de wens uitspreekt dat er na zijn dood ook iemand zal komen die zijn leven zo zal beschrijven als Homerus dat deed voor Achilles. De reis voert weer verder, naar Perzië, waar koning Darius iii, Alexanders grote tegenstander, uiteindelijk wordt verslagen, naar Egypte, waar Alexandrië gesticht wordt en naar Lybië, waar Alexander de tempel van Ammon bezoekt en te horen krijgt dat Jupiter zijn vader is. Zelfs Talrestis, de koningin der Amazonen, maakt haar opwachting bij de beroemde Griek, met het verzoek haar een kind te schenken.
Het hierna gepresenteerde fragment brengt ons aan het begin van het negende boek. Alexander bevindt zich inmiddels in India (Maerlant vertelt en passant nog even hoe dat land er uitziet) en maakt zich op voor de strijd met koning Porus. Dat dat geen geringe strijd zal gaan worden, blijkt al uit de beschrijving van de gevechtsolifanten van Porus, kolossen van beesten