Vanwege die universele gerichtheid spreekt men in plaats van theoretische, ook wel van algemene literatuurwetenschap. Deze term heeft het voordeel dat hij logischer is. In de praktijk bestaan er immers wel, tegenover de algemene, bijzondere literatuurwetenschappen. Uit practische overwegingen toch beperkt men zich doorgaans tot de studie van de letterkunde van één enkel taalgebied, een studie die veelal wordt gekoppeld aan de studie van die taal zelf: de neerlandistiek, de anglistiek, de germanistiek, de sinologie, of tot een historisch samenhangende groep van talen en literaturen: de slavistiek, de romanistiek enz. En daarmee behoeft men werkelijk nog geen ‘nationale Literaturwissenschaft’ in de boven door Kayser bedoelde zin te bedrijven, zolang de keuze van het bijzondere object maar niet ideologisch, wat in dit geval meestal zeggen wil: nationalistisch en/of racistisch, gekleurd is (dat is bij hen die van een algemene theorie uitgaan vanzelfsprekend niet het geval).
Intussen kleeft aan de term algemene literatuurwetenschap weer een ander bezwaar. Hij heeft nl. niet alleen betrekking op het ontwerpen van theorieën-van-het-object, maar ook op alle andere wetenschappelijke activiteiten rond dat object, die de grenzen van de ‘bijzondere’ literatuurwetenschappen overschrijden. Wie b.v. een drama van Shakespeare met één van Molière vergelijkt, is wel algemeen, maar niet noodzakelijkerwijs theoretisch bezig, d.w.z. hij zal zich wel, zoals we hebben gezien, op een theorie-van-het-object dienen te baseren, maar zijn onderzoek behoeft nog geen bijdrage tot die theorie te leveren. Zulk onderzoek noemt men wel vergelijkende literatuurgeschiedenis of comparatisme (Eng. comparative literature, Fr. littérature comparée, Du. vergleichende Literaturwissenschaft of Komparatistik). Het comparatisme heeft zijn eigen bijzondere problematiek, die hier goeddeels buiten beschouwing moet blijven.
De term algemene literatuurwetenschap wordt dus soms in gelijke betekenis met theoretische, een enkele keer ook - in de zin van algemene literatuurgeschiedenis - in de plaats van vergelijkende literatuurwetenschap gebruikt, hetgeen uiteraard verwarrend werkt. Het meest consequent is het, hem als overkoepelende term te hanteren (zie schema op pag. 26, afb. 9). Die overkoepelende functie heeft overigens ook, in sommige landen, b.v. de Verenigde Staten, de term general literature, al moet daar direct aan worden toegevoegd, dat juist aan Amerikaanse universiteiten de literaire theorie organisatorisch onder het comparatisme ressorteert en als een studie-onderdeel van dit vak wordt gezien.
Een laatste term die tot het hier besproken begrippencomplex behoort is systematische literatuurwetenschap. Deze heeft betrekking