afb. 2
we aan dit model willen stellen vergt om te beginnen de eerste reeds dat de theorie als
beslissingsmechanisme dient te kunnen fungeren, d.w.z. dat ze zou moeten kunnen uitmaken, beslissen, of een bepaald object tot
het object behoort, m.a.w. of het een literair werk is of niet. We kunnen deze beslissingsfunctie van ons theorie-model als in afb. 2 in beeld brengen.
In dit beslissingsmodel (bm) wordt dus een reeks objecten (of, exacter geformuleerd: gegevens over een reeks afzonderlijke objecten) ingebracht, waarvan we vermoeden dat ze tot het object, de literatuur, het literaire werk, behoren (links, input). Het produceert uiteindelijk als output (rechts) twee reeksen: werkelijke objecten en niet-objecten, oftewel een reeks objecten waarover de literatuurwetenschap wèl bevoegd is verdere uitspraken te doen, en een reeks m.b.t. welke ze niet bevoegd is.
We kunnen de functie van dit deel van de theorie, van het bm-mechanisme, vergelijken met die van een snoepautomaat, waarvan we zeker weten dat hij op dubbeltjes en niet op kwartjes werkt. Werpen we er door elkaar dubbeltjes en kwartjes in, dan bereiken we daarmee niet alleen, dat de dubbeltjes rollen drop produceren (=wetenschappelijke uitspraken over werkelijke objecten), maar sorteren we tegelijk de kwartjes als niet-objecten uit.
Het ontwerpen van een dergelijk beslissingsmodel is weliswaar zeer eenvoudig (men kan immers het mechanisme zo instellen als men wil - b.v. ook zo, om nog even bij de snoepautomaat te blijven, dat juist de kwartjes een rol drop produceren en de dubbeltjes er ongebruikt uitrollen), maar, zoals we in § 6 zullen zien, het formuleren van algemeen aanvaardbare axioma's, die de grondslag van de theorie en de rechtvaardiging van de door het bm genomen beslissingen moeten vormen, is uiterst moeilijk. In de volgende paragrafen (2 en 3) zullen we echter voorlopig even aannemen dat het construeren van een t-model, compleet met beslissingsbevoegdheid, principieel mogelijk is, teneinde dit t-model te kunnen contrasteren met niet-theoretische, d.w.z. niet-wetenschappelijke benaderingen van literaire werken.