1619
36 W.H. Schmidt 1809-1849
Johan van Oldenbarnevelt wordt zijn doodvonnis meegedeeld
Aquarel, 33,8 × 42,5 cm
Gesigneerd en gedateerd: W.H. Schmidt 1844
Reproduktieprent: litho door C.W. Mieling in Van Lennep, Geschiedenissen, Tweede afdeeling, 1856, blz. 256; Atlas fm, nr. 1378
Haarlem, Teylers Museum
Schmidt heeft op deze aquarel het moment weergegeven, waarop Johan van Oldenbarnevelt door de fiscalen (gerechtsambtenaren) Van Leeuwen en Silla wordt meegedeeld dat hij ter dood is veroordeeld. Achter hen staan twee soldaten en de Provoost-Geweldige Carel Nijs, een hoge legerfunctionaris die met de uitvoering van het vonnis belast was.
De terechtstelling van Oldenbarnevelt was het tragisch einde van het conflict tussen hem en Maurits. De oorzaak van dit conflict lag in het sluiten van het Twaalfjarig Bestand, dat door toedoen van Oldenbarnevelt in 1609 was gesloten en waarvan Maurits een felle tegenstander was geweest. In de godsdiensttwisten tussen Remonstranten en Contraremonstranten kwam dit conflict tot een uitbarsting, omdat Oldenbarnevelt de eerste partij en Maurits de tweede steunde. In 1617 namen de Staten van Holland de ‘Scherpe Resolutie’ aan, waarin de steden werd toegestaan zelf soldaten in dienst te nemen, de zogenaamde ‘waardgelders’, die niet onder het opperbevel van Maurits zouden staan. Deze nam dat niet en pleegde in 1618 een soort staatsgreep, waarbij Oldenbarnevelt en enkele medestanders, onder wie Hugo de Groot, gevangen werden gezet. Oldenbarnevelt werd beschuldigd van hoogverraad, door een bijzondere rechtbank ter dood veroordeeld en op 13 mei 1619 onthoofd.
De afgebeelde scène heeft zich afgespeeld op 12 mei 1619 in de kamer van het Binnenhof, waar Oldenbarnevelt gevangen werd gehouden. Een gedetailleerd verslag van het verloop van deze dag hebben we te danken aan de kamerdienaar van Oldenbarnevelt, Jan Francken (zie ook cat.nr. 37). Omstreeks vijf uur kwamen de twee fiscalen, die waren aangewezen om het vonnis mede te delen, met Nijs bij de kamer aan. Oldenbarnevelt, die snel een met bont afgezette tabbaard had aangetrokken, werd door Van Leeuwen uitgenodigd te gaan zitten, maar hij bleef liever staan, met een hand steunend op de leuning van een stoel. Daarop vertelde Van Leeuwen hem dat hij ter dood was veroordeeld.
Schmidt zal dit onderwerp waarschijnlijk met een bepaalde bedoeling hebben gekozen. In de jaren veertig van de vorige eeuw was in de politiek een liberaal-democratische stroming krachtig aan het doorzetten en voor aanhangers daarvan was Oldenbarnevelt, net als de gebroe-
cat.nr. 36a Armstoel van notehout (eerste kwart zeventiende eeuw). Volgens de overlevering is deze stoel afkomstig uit de gevangenis van Johan van Oldenbarnevelt. Amsterdam, Rijksmuseum, inv.nr. n.m. 1008 (bruikleen aan het Muiderslot)