XIII
Vragen over onze gezondheid
Twee weken geleden hoorde ik op Radio Nederland Wereldomroep het korte bericht dat ik niet terugvond in de Surinaamse pers. (Het kan aan mij liggen). Het betrof het bericht dat in Nederland een nieuwe medicijn slechts allochtonen (geen oorspronkelijke Nederlanders) was toegediend. Een Surinamer kwam te overlijden en onderzoek heeft uitgewezen, dat die nieuwe medicijn daar de oorzaak van was. ‘De allochtonen werden als proefkonijn gebruikt, zei de omroeper nog. Hierna heb ik, ook via deze zender, niets meer over deze kwestie gehoord, wat mij bevreemdt. Meestal komt men terug op zulke zaken met berichten over mensen die verhoord zijn en welke straffen hen boven het hoofd hangen. Hier is immers sprake van racisme in de gezondheidszorg, waaraan zeker ook artsen moeten hebben meegewerkt. Heeft onze minister van Buitenlandse Zaken dit bericht ook gehoord? Welke stappen heeft hij ondernomen, gezien het feit dat wij minstens 200.000 familieleden in Nederland hebben wonen en ook uit Suriname geregeld mensen naar daar gaan voor een medische behandeling? Mocht na dit ene korte bericht op Radio Nederland Wereldomroep, gezien de gevoeligheid ervan, niets meer over deze kwestie gezegd worden? Onlangs probeerde de Britse regering ook de uitzending van een gevoelig bericht via de B.B.C. te verhinderen, hetgeen haar echter niet lukte door het verzet van de vereniging van journalisten aldaar.
Een tweede bericht dat op dezelfde omroep mijn aandacht trok was dat over een epidemie die er in Paramaribo zou zijn. Een epidemie waardoor mensen dood zouden gaan tengevolge van hardnekkige diarree. Ik verstond het woord Sighella (ik weet niet of ik het goed geschreven heb). Volgens dat bericht wil de Surinaamse minister van Volksgezondheid niet dat er in de pers iets over gezegd wordt, omdat hij geen paniekreactie wil hebben. Maar wij luisteren ook naar de ‘Wereldomroep’ en tegenwoordig is hij indringend in onze huiskamer via Radio Apintie met net als in de koloniale tijd weer van die typische Hollandse nieuwsjes over de Nederlandse binnenschippers en zo. (Misschien omdat wij hier geen binnenschippers meer hebben). De Surinaamse regering, dat heb ik vaak uit haar reacties gemerkt, luistert ook naar Radio Nederland Wereldomroep. Moet ik aannemen, dat het bericht waar was, omdat het niet is tegengesproken? Dan verkeren wij nog steeds in de situatie dat we via een buitenlands radiostation te weten moeten komen, wat in ons land gaande is. In zo'n geval creëert de minister van Volksgezondheid juist paniek. Hij zou liever de voorlichting naar de bevolking toe moeten intensiveren.
Tenslotte het bericht dat men in een Derde Wereldland, ik meen Bangladesh, een partij melkpoeder in beslag heeft genomen, afkomstig uit Neder-