door de keel schieten. Dat gebeurde vooral bij kinderen. De ouderen maakten ons bang. Ze verboden ons om op bonen te zuigen. Ze probeerden ons wijs te maken dat de cacaobonen in onze buik zouden uitgroeien tot heuse bomen. De takken zouden uit onze mond, oren en neus groeien. Hun afschrikwekkende verhaal hield ons niet van de bonen af. Toch had het wel effect. Wij zogen voorzichtiger. Desondanks konden we niet voorkomen dat er zo af en toe een paar bonen naar binnen glipten. Dat was niet echt een probleem. Met de ontlasting verlieten ze gewoon het lichaam weer.
In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was de rechteroever van de Saramaccarivier over de hele lengte bewoond. Je vond er bijvoorbeeld de plaatsen Monkshoop, De Eendracht, Sara Maria, De Volharding, Broederschap, La Prevoyence, Dankbaarheid, Bombay, Huwelijkszorg en Hildesheim. De huizen waren bijna allemaal met het gezicht naar de rivier gebouwd.
Er was geen weg. Als je naar een ander dorp wilde, moest je varen.
Praktisch iedereen had de beschikking over een korjaal of boot. De meer welgestelden maakten gebruik van buitenboordmotoren. Alle bewoners hadden eenvoudige opgangen naar de rivier gemaakt. Daar lagen de boten gemeerd.
De rivier was erg belangrijk voor de bewoners. Het was niet alleen een waterweg, maar ook de rijstvelden werden geïrrigeerd met rivierwater. Daarnaast werd het water gebruikt voor het dagelijkse huishouden.
De Saramaccarivier is een getijderivier met een groot hoogteverschil tussen eb en vloed. De waterhoogten laten de grootste verschillen zien tijdens nieuwe en volle maan. De verschillen zijn kleiner tijdens het eerste en het laatste kwartier. Bovendien worden die verschillen beïnvloed door het aanbod van rivierwater uit het binnenland. In de regenseizoenen is het aanbod het grootst. Dat leidt tot sterke stromingen.
Elke plaats langs de rivier kende haar eigen woongemeenschap met mensen uit verschillende culturen. Creolen, Javanen en Hindostanen leefden niet naast, maar met elkaar. Als er iets te vieren viel, zoals geboorten en huwelijken, dan werd dat met elkaar gedaan. Iedereen werd uitgenodigd; niet alleen de mensen uit de eigen cultuurgroep.