linnen kap en mica zijraampjes die er af kunnen; simpel, praktisch en functioneel; tenminste, die indruk maakt het.
Maar is het dat ook? Bij een vroegere gelegenheid heb ik al eens betoogd dat moderne technische voorwerpen, en vooral auto's, bedekt zijn met tekens. De tekens waarmee een 2 CV bedekt is luiden bv.: ‘Ik ben functioneel,’ ‘ik ben goedkoop’, e.d. De Mehari heeft deze zelfde tekens, alleen nog veel sterker.
Tekens, niet te verwarren met die eigenschappen zelf. Vooral over het teken ‘ik ben goedkoop’ is veel te zeggen. Want wat al geldt voor de 2 CV geldt nog meer voor de Mehari: hij is helemaal niet goedkoop. Hij is duurder dan een normaal gecarrosseerde auto, compleet met portieren, sloten, ramen die omhoog en omlaag kunnen, bekleding, en alles.
Het is natuurlijk een toejuichenswaardig initiatief om een auto te maken die gespeend is van alle irrationele en overbodige toevoegsels die op het ogenblik gangbaar zijn. Het overbodige chroom; het plaatwerk van staal dat in een paar jaar wegroest; de onfunctionele, tumescente vorm die zoveel duurder is om te maken dan platte vlakken, etc. etc. Het weglaten van dit alles is een bevrijding, die appelleert aan de rede. Zozeer, dat men, of in elk geval ik, bereid is om er voor te betalen. Maar eigenlijk is dat stapelkrankzinnig, een van de motieven van deze rationalisering is juist het elimineren van onnodige kosten!
Het ‘ik ben goedkoop’-teken is een manier om mensen een gevoel te geven iets goedkoops te hebben gekocht, en dus de deugd der zuinigheid te hebben betracht, terwijl zij in werkelijkheid juist meer hebben betaald dan redelijk is. Het is de paradox: om iets zo goedkoops te kunnen kopen is veel geld nodig. De eigenschap ‘goedkoopte’ wordt gereduceerd tot teken, tot kwaliteit gemaakt, en kwaliteiten zijn nu eenmaal duur.
Op de Mehari is het weglaten van overbodige onderdelen zelfs uitgebreid tot het weglaten van noodzakelijke onderdelen. Zo heeft de Mehari in tegenstelling tot de goedkopere Dyane-6 een rood lichtje in plaats van een ampèremeter.
Ook hier wordt het principe autonoom: ‘onderdelen weglaten’ wordt een deugd op zichzelf, een teken, losgemaakt van het oorspronkelijke motief van weglating. Ik moet toegeven dat ik diep onder de indruk ben van het geniale psychologische inzicht van