De lijder aan karakterstoornissen daarentegen heeft weer echte dialogen en geen imaginaire. Hij debatteert op ruzietoon met iedereen die maar in zijn buurt komt over het feit dat het zijn recht is om door te rijden bij het oranje licht, daar is dat oranje licht immers voor? En dat recht laat hij zich niet afnemen, het gaat hem niet zozeer om het feit zelf, het gaat hem om het principe, etc. etc.
Het loont de moeite om na te gaan welke stilzwijgende veronderstellingen aan deze typologie ten grondslag liggen. Dat deze zich op wat men noemt verschillende niveaus van abstractie bevinden spreekt vanzelf; zo is aan de ene kant het symbolische karakter van de hele voorstelling duidelijk genoeg, denk alleen maar even aan de mogelijke betekenissen van het woord ‘botsing’: de verkeerssituatie als parabel voor de samenleving, de wens om door te rijden die in conflict is met dezelfde wens bij een ander, de noodzaak om afspraken te gebruiken, de onmogelijkheid van privé-afspraken, en de verschillende reacties die tegenover het stelsel van afspraken mogelijk zijn; alles is er.
Maar daarnaast zijn de beschreven situaties ook op een lugubere wijze reëel, ze doen zich bij stoplichten van vlees en bloed, om zo te zeggen ook werkelijk zo voor. Een van de dingen die de parabel veronderstelt, is dat iedereen gemotoriseerd is, en daarom is hij zo duidelijk; het zegt iets over de plaats die de automobiel inneemt, zowel in de samenleving als in de individuele psyche. En het is weer deze omstandigheid, die de voor de hand liggende redelijke oplossingen van het automobielprobleem in de weg staat. Als de mensen niet meer in een auto zagen dan een transportmiddel zou de toestand veel minder alarmerend zijn. Maar een auto is zoals bekend ook instrument van agressiviteit, object van narcisme, statussymbool en what have you.
Hier ligt ook de aanleiding van iets waar ik het wel meer over heb gehad, het feit dat de vorm, de gedaante, van bijna alle auto's zo irrationeel is. Wat ik daar nu alleen van wilde zeggen is dat de automobielindustrie deze irrationaliteit bij de kopers altijd gecultiveerd en aangewakkerd heeft. Alleen al de namen die aan auto's gegeven worden geven aan hoe gespeculeerd wordt op een werkelijk angstaanjagende agressiviteit: Rapier, Cobra, Dart, Corsair, Avenger, Impala (een soort dier, maar ook spietser, dat wat doorsteekt), enzovoorts. Dit herinnert ook aan nog een andere stil-