Inleiding
Er was eens............. en er is nog. Overal op de wereld kunnen we volksverhalen in allerlei vormen aantreffen en met verschillende motieven, sommige universeel, andere helemaal aangepast aan de eigen cultuur en leefsituatie van een bepaald volk of land. Het vertellen van verhalen is een traditie die al eeuwen oud is: van ouder op kind, van de ene generatie op de andere worden verhalen van een bepaald volk of land mondeling doorgegeven.
In vele landen hebben geleerden zich beziggehouden met volksverhalen en vele verzamelingen hebben in de loop der tijd het licht gezien. Reeds in de oudheid hield men zich bezig met het optekenen van volksverhalen. Uit India, de bakermat van vele Europese sprookjes en andere verhalen, kennen we de Pancatantra, een verzameling fabels. Deze fabels hebben de basis gevormd voor de populaire fabels van Aesopus van ca. 600 v.C. Beroemde Oosterse sprookjes zijn de sprookjes uit Duizend-en-één Nacht en uit Europa is bekend de grote verzameling van de gebroeders Grimm.
Het vertellen van verhalen was vroeger een vak en de verteller had een belangrijke functie in het sociaal gebeuren. Vertellerzijn was een beroep dat aan regels was gebonden en in sommige sociale structuren zelfs zéér strenge regels; niet iedereen kon dit beroep uitoefenen. Langzamerhand veranderde dit en de verteller moest plaats maken voor andere communicatiemiddelen: eerst voor het boek, later voor radio, televisie, video en nu zelfs de computer. De laatste vertellers, vooral in het westen, zijn de grootmoeders en grootvaders die allerlei verhalen die ze van hun eigen vader of moeder of grootouders hebben gehoord, op aandringen van hun kleinkinderen vertellen.
Ook in Suriname met zijn rijkdom aan culturen is de traditie van het verhalen vertellen aanwezig. Wie kan zich niet de tijd herinneren toen oma of opa de kleinkinderen om zich heen verzamelde en begon te vertellen, daarbij een prachtige wereld toverend voor de geboeid luisterende kinderen. Vele volksverhalen van de bewoners van het binnenland van Suriname, de Indianen en Bosnegers, zijn opgetekend en gepubliceerd, maar van sommige groepen in de Surinaamse samenleving zijn dergelijke publikaties niet of nauwelijks voorhanden. De verteltraditie is ook in Suriname aan het verdwijnen en het is daarom belangrijk dat volksverhalen en andere culturele rijkdommen