uitgelegd, want ze kon of durfde niet voor de klas te zingen.
Hoe kwam ik op schlagers? Door het zwijgen en de Duitsjuf, die gek was op Heinrich Böll. Ze had een favoriet verhaal, dat ze een half jaar lang voor ons uiteenrafelde en waar ze alle mogelijke implicaties uit peuterde. Het was Doktor Murkes gesammeltes Schweigen. Een bizar verhaal over een psycholoog die bij de radio werkte. Doktor Murke was belast met de uitzending van voordrachten van grote intellectuelen in Duitsland. En Murke had twee obsessies. Hij hield ervan de geleerden te sarren die in de uitzendkamer van de studio zaten opgesloten. Vanuit de kamer van de technicus stelde hij ze bijvoorbeeld een vraag, en deed dan de luidsprekers uit als ze begonnen met een antwoord. Hij had de macht de meest geleerde mensen van Duitsland aan en uit te schakelen.
Zijn andere obsessie was het sparen van stukjes geluidsband. Als de geleerden lange lezingen hielden, wilden ze weleens even pauzeren, enkele seconden, om op adem te komen, of om te kuchen, of een slokje water te drinken. Die stukjes moesten eruit worden geknipt, en Murke nam alle snippers mee naar huis. Daar plakte hij ze aan elkaar en draaide de band af. Hij verzamelde het zwijgen van de grote geesten op aarde.
Wat wilde Heinrich Böll met dit verhaaltje zeggen, vroeg de lerares Duits. Dat je met bizarre verhaaltjes kinderen tot ver in het heetste der tropen kon lastig vallen? Ze lachte. Ze was niet volbloed blank en moest ergens een Chinese of Indische voorvader hebben. Een lichtgele, dunne huid, sluik haar, en zo gracieus in haar enthousiaste gebaren dat je vanzelf je best ging doen. Je zou kunnen zeggen dat Böll kritiek leverde op de intellectuelen, die aan de gewone mensen het zwijgen oplegden opdat ze zelf het woord konden voeren. En dat deden de intellectuelen zonder ook maar een moment te aarzelen. Zonder de stilte in acht te nemen, waaruit blijkt dat er wordt nagedacht, of dat er naar anderen wordt geluisterd. Als zo'n ogenblik van stilte in het spreken van intellectuelen was geslopen, moest dat eruit worden gehaald. Een stroom van woorden, achter elkaar, onophoudelijk beukend op het brein van de zwijgende meerderheid. Zwijgen is de grootste straf die er voor de intellectueel bestaat, en het was die straf die Doktor Murke hun oplegde.
Door een sympathiek beeld te geven van Murke leek Böll te willen zeggen dat Murke gelijk had. Het zwijgen van de intellectuelen was interessanter dan hun spreken. Waarmee gesuggereerd zou zijn - mijn Duitsjuf was op dreef - dat er in Europa zo langzamerhand een te veel aan vrijheid van meningsuiting was ontstaan. Het recht om te spreken was overgeslagen in de plicht om te babbelen.
Maar net als bij de schlagers kon ik mij er niets bij voorstellen. En terwijl de zon van twaalf uur genadeloos gloeide op de zinkplaten van het klaslokaaltje zocht ik naar weerwoord, dat ik niet vond.
Als dwangmatig babbelaar vond ik het buitengewoon aantrekkelijk om te gaan naar een wereld waar er een te veel aan vrijheid van meningsuiting zou bestaan. Suriname was, tenslotte, maar een autoritair landje waar gehoorzaamheid en