Verzorgd Nederlands
(1974)–H.M. Hermkens– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 107]
| |
17. 1. Omschrijving17. 1. 1. Meestal komt samentrekking in nevenschikking voor. We verstaan eronder: de verbinding van taalelementen, waarbij gemeenschappelijke stukken slechts eenmaal vermeld worden. De voegwoorden die daarbij kunnen optreden, zijn en, maar, of (ze staan er of ze kunnen ertussen worden gedacht).
voorbeelden: Type a. Zinnen worden samengetrokken in hun gemeenschappelijke element: Mijn vader werkt altijd hard en___is nooit ontevreden. Jan is bang voor zijn vader en___niet zonder reden___ Delen van bijzinnen kunnen eveneens ‘wegvallen’: We ontdekten dat hij er niet was en___zijn spullen meegenomen had. N.B. Het is soms moeilijk uit te maken of we met een samentrekking of met een meerdelig zinsdeel te doen hebben. We kiezen voor het laatste in gevallen als: Je hebt dus Kees gezien en Jan (lijd. vw.: Kees en Jan)Ga naar eind190.
Type b. Woordgroepen worden samengetrokken in hun gemeenschappelijk element: grote denkers en___dichters. N.B. Het is dikwijls moeilijk uit te maken of er een samentrekking is. In Amerikaanse jongens en meisjes (= Amerikaanse jongeren) fungeert het adjectief als bepaling bij de onverbrekelijke eenheid jongens en meisjesGa naar eind191.
Type c. Woorden worden samengetrokken in gemeenschappelijke morfemen: loon- en prijsvorming, voor- en tegenstanders, eigenwijs- en koppigheid, be- en verwerkenGa naar eind192.
Type d. Woorden worden samengetrokken in gemeenschappelijke syllaben: onder- en eigenwijzer (bizar; gebruikelijk in komische of parodische functie).
17. 1. 2. Ook in onderschikking is samentrekking mogelijk: a. na dan en alsGa naar eind193: Hij is groter dan Piet___. Hij geeft jou evenveel als | |
[pagina 108]
| |
___ mij ___; b. na enkele typen bijzinnenGa naar eind194: Wie er ook kwam, Jan___niet; Al komen ze er ook allemaal, Jan___zeker niet; Als niemand er komt, dan ___ ik ook niet. c. in een bijzin van het type: Ik heb vandaag gewerkt zoals jij gister ___Ga naar eind194. | |
17. 2. Voorwaarden1. Het element waarin de zinnen, woordgroepen of woorden samengetrokken zijn, mag niet van vorm veranderen. Strikt genomen is er, wanneer dat wel gebeurt, niet eens sprake van een samentrekking; er is een speudo-samentrekking. Maar omdat het schema van de samentrekking psychologisch aanwezig is, worden de bedoelde gevallen hier opgenomen.
voorbeelden: Type a. Niemand weet wie ___ en hoe die tranen destijds in een flesje werden opgevangen. Inderdaad heeft kort geleden een knaap van 17 jaar een vliegtuig ‘geleend’, waarmee hij het luchtruim koos en___de brokken op een weiland achterliet. Morgen komt mijn neef, die erg sportief is en___ik dan ook graag mee ga zwemmen. Wie ___ en wat deze heren eigenlijk uitspoken, is niet duidelijk. Een film waar iedereen zich kostelijk mee amuseert en ___ niemand mag missen.
N.B.1. Deze gevallen zouden we onder kunnen brengen bij de anakoloet. N.B.2. Samentrekking met verschil van persoonsvorm is normaal: Ik fiets veel en mijn broers ook.
Type b. De dom van Keulen, het grootste ___ en een van de bekendste gotische monumenten van Duitsland. De kerk en ___ raadhuis van ons dorp. De een of andere opera of___ concert. Een dergelijk elan en___ slagvaardigheid. Een groots verleden en ___ toekomstGa naar eind195.
Type c. Samentrekking van woordgroep en samenstelling: regeringsen kerkelijke autoriteiten, particuliere en gemeentebedrijven, de Nederlandse en wereldliteratuur; roof- en andere dieren. N.B. Een (fout) koppelteken verraadt soms de denkfout: de Nederlandse- en wereldliteratuurGa naar eind196. Nog merkwaardiger is de samentrekking van een samengesteld en een niet-samengesteld woord: de- en monteren (op de rekening van een garage); brom- en fietsen. N.B. Ook de correcte samentrekking van type c kan een ongewenste spanning oproepenGa naar eind197. | |
[pagina 109]
| |
2. Het gemeenschappelijk element mag niet van betekenis veranderen. Vaak gebeurt dat om het komische effect, maar in veel ‘humoristische’ stukjes dreigt het een goedkoop trucje te worden. Als model van dit vernuftigheidje vinden we overal en altijd: ‘Hier zet men koffie en over de Zaan’ (zetten = maken, brengen).
3. Het gemeenschappelijk element mag niet van syntactische functie veranderen. voorbeelden: a. onderwerp - voorwerp: Een harde bal van rechtsbuiten Doornebos stompte Swinkels het veld in, maar ___ kwam op het hoofd van Gubbels terecht. Artsen, leraren en schrijvers oordeelde hij wel nuttig voor de maatschappij en ___ bleven zodoende verschoond van kritiek. De inhoud leest hij niet en___interesseert hem niet. Het schrijven dat wij op 25 mei integraal afdrukten en___ de vriendelijkheid had als volgt aan te vangen. Een Britse firma vervaardigt een fietspomp die men in de zak kan meenemen en___slechts 155 gram weegt. Het merkwaardige is, dat het centrale partijbestuur thans in feite erkent, wat men in het Westen reeds lang wist, doch___ telkens door de communisten is ontkend. De kaartjes die u teveel ontvangen heeft, waren niet berekend en ___ hebben wij als misdrukken meegegeven. b. verschillende voorwerpen: Ik heb hem gestraft en___een berisping gegeven. We moeten de bewoners de nodige verkeersregels bijbrengen en___ervan doordringen, welke fatale gevolgen kunnen ontstaan door onvoorzichtigheid. c. verschillend gebruik van werkwoordenGa naar eind198 (zelfstandig ww., koppelww., hulpww. van tijd of lijd. vorm): Het zou dwaas zijn, te beweren dat dit risico klein ___ of er helemaal niet is. Ik was graag naar het feest gekomen maar ___ juist die dag verhinderd. De rijkspolitie had reeds eerder deze opleiding in handen, maar ___ door gebrek aan mankracht daarmede moeten ophouden. Hij kwam daarbij op zijn gezonde been terecht, dat eerst de val ___ en daarna zelf brak (transitief - intransitief). Hij koos een sigaret en ___ het hazepad. Hij stond op trouwen en ___ bekend als iemand die van een glaasje hield.
4. De samentrekking mag geen ongeoorloofde inversie veronderstellenGa naar eind199. Dit geval kan zich voordoen als de eerste zin met een aanloop begint die niet doorwerkt in de tweede; als nu in de tweede zin het onderwerp wordt weggelaten (vanwege de parallelbouw achter de persoonsvorm!) is de bedoelde situatie geschapen: Morgen vertrek ik naar Utrecht en zal___ overmorgen naar Amsterdam doorreizen. | |
[pagina 110]
| |
Deze constructie komt zeer veel voor, ook in wetenschappelijke en zelfs in literaire werkenGa naar eind200. Dat roept meteen de vraag op of ze niet tot het systeem van het Nederlands behoort. Ik laat het oordeel graag over aan collega's; ik constateer echter, dat mijn ‘taalgevoel’ zich ertegen verzet. Het lijkt me raadzaam, een dergelijke samentrekking te vermijden; wie ze niet doorheeft, doet er wijs aan als hij in een tweede zin nooit het onderwerp verzwijgt.
voorbeelden uit kranteberichten, opstellen en brieven: Eerst verkocht hij kleine stukken land, maar moest ___ spoedig al zijn bezittingen van de hand doen. Zo verklaarden de piloten in krijgsgevangenschap dat zij bacillenbommen tegen de communisten gebruikt hadden en hebben___zelfs tekeningen van die bommen aan hun verklaringen toegevoegd. Het schadebedrag van f 1600,- gaf de officier gaarne cadeau en hechtte___ er weinig waarde aan. Aan allen die het slachtoffer van deze wreedheden zijn geweest, betuig ik mijn innigste medeleven en bid ___ God vurig dat hij alle christenen wil beschermen. Voor deze euveldaden stond het drietal donderdag te Roermond terecht en verklaarde ___zich nog maar weinig van de hele zaak te kunnen herinneren. Op schitterende wijze wist doelman Ruis schoten van Sleven en Teeuwen te keren, maar moest ___ toch in de 29e minuut zwichten voor een hard schot van rechtsbuiten Theuws. Beschuldigingen van de zijde der oppositie sprak hij tegen doch voegde ___ hieraan toe (...). Thans moet ook het beroemde ‘Le Negresco’ de ongelijke strijd opgeven en is___ inmiddels verkocht aan een nieuwe groep financiers. Deze tik interpreteerde verdachte als een rechtstreekse aanval en gaf___ toen de wachtmeester een oplawaai. De aanrijding had ze niet waargenomen, doch zag___ slechts de jongens op de weg liggen. Van enkele van deze uitgaven voegen wij nog een prospectus bij en hopen ___ u aldus een duidelijk inzicht hierin te verschaffen. Verdacht (de aanloop kan moeilijk doorwerken): Bij een hunner aanvallen raakte De Munck geblesseerd en moest___ zich laten vervangen. Ditmaal had hij een bedrag van f 420,- verduisterd en had___ het geld op een speelbank verloren.
N.B. In oudere literaire werken treffen we dikwijls overspannen samentrekkingen aan, in strijd met onze schoolregels. Er bestaat geen reden om ze na te volgen. Van de andere kant is er geen grond voor veroordeling: de regels zijn produkten van latere rationalisering. In het werk van Hooft liggen de voorbeelden voor het grijpen. Bijvoorbeeld: Mij was ook hoope gegeven van eenighe naerder opening t' zijner beswaernisse, waernae ick dus lange getoeft heb, maer niet wijders vernoomen (H.W. van Tricht, Bloemlezing uit de brieven van P.C. | |
[pagina 111]
| |
Hooft, Zutphen z.j. (1968), pag. 94). 'T welk, samt het geene wijders in consideratie komt, U Ed. al te veel beter zal konnen afmeeten, ende gelieven mij te berichten van den besten voet in dezen te houden (idem, pag. 95). In de Neederlandsche Histoorien maakt Hooft zelfs een intellectueel spel van de samentrekking: Bet groeide deeze verwaantheit, als Nassau 's nachts opbrak, om dat hy, nocht Apingedam, te houden, nocht zeekerlijk Meeghens afweezen wist (Uitgave P.J.H. Vermeeren, Den Haag 1964, pag. 165). Die doet zyn geschut af bernen; doch daar mêe luttel hinders (pag. 166).... die (nl. de buit) groot was, van geldt, goude keetens, en prachtighe kleederen; maar 't zoet, zonder zuur, niet (pag. 166). D'ander, kort af, zeide datze (nl. de genade) gheen' plaats had en 't recht zyn gang te gaan (pag. 169). |
|