[11]
Aan de ene kant misdaad, aan de andere straf
Nu als eerste voorbeeld van b een aition dat te maken heeft met de oorsprong van de tragedie, zoals die in simpele epigrammen wordt verteld: in Icaria in Attica werd voor het eerst een bok geofferd, omdat hij aan de wijnranken had geknabbeld. Sindsdien zijn de latere bokoffers dus een voortzetting van de straf. Problemen levert dat niet op, behalve dan dat het offerkarakter niet duidelijk is. Andere voorbeelden vertellen dat mensenoffers werden vervangen door de executie van misdadigers. Van een hoogte werpen, in zee werpen en ophangen worden genoemd als straffen. Merkwaardig is dan wel dat bij voorbeeld de katapontismos, het in zee werpen, tevens een reinigingsceremonie is, en voor degeen die zich vrijwillig in zee werpt een manier om onsterfelijk te worden. Dat leidt al tot een dubbelzinnigheid.
De pharmakos, de zondebok, werd uitgekozen onder misdadigers of mismaakten of vreemdelingen, maar toch werd de pharmakos in Marseille voor zijn uitdrijving met rein voedsel gevoed, gekleed in heilige gewaden, en de Ionische zondebok kreeg kaas, brood en vijgen in de hand en werd zeven keer op het genitaal met zeeui geslagen. Een vruchtbaarheidsrite? De zondebok is dubbelzinnig, en bij nadere bestudering van vele aitia die volgens b het slachtoffer schuldig maken, zal men dergelijke dubbelzinnigheden kunnen ontwaren.
Compromissen tussen b en c kunnen in dubbele aitia worden gescheiden. De ene schildert het offer af als straf, het andere als misdaad.
Ik neem de paren Apollo/Linus, Apollo/Hyakinthus, Apollo/Python en Neoptolemos. Apollo staat in die gevallen voor de offeraar, de anderen voor de slachtoffers.
In Argos is Linus als baby verscheurd door honden, Apollo zendt voor straf de pest, het kind wordt beweend, een offerfeest wordt gehouden en op die dag worden alle honden die zich schijnen aan te