Zo heeft de publicatie een grotere reikwijdte dan alleen de selecte kring der wetenschappers.
Een andere medewerker die op niet mis te verstane wijze heeft bijgedragen aan de kwaliteit van het hier voor U liggende boek is de aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg verbonden fotograaf G.J. Dukker. Tussen 1992 en juli 1995 vervaardigde hij met een bewonderenswaardig gevoel voor nuance en kwaliteit het grootste deel van het afgebeelde fotomateriaal. Bovendien is het meeste van het oudere materiaal vanaf de beginjaren zestig ook van zijn hand. Onder iedere afgebeelde foto staat het jaar van opname en vervaardiger, indien deze niet Gerard Dukker was, vermeld.
De goed gesorteerde bibliotheek en de rijke archieven en collecties van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg leverden door toedoen van de medewerk(st)ers de gegevens die voor de auteur van onschatbare waarde waren. Zij is hun daar dankbaar voor.
Dan waren daar steeds op de achtergrond, maar essentieel voor het uiteindelijke resultaat, de voorzitter en leden van de Subcommissie voor de Monumentenbeschrijving. Zij dachten mee over vorm en inhoud en hebben alle teksten kritisch gelezen en beoordeeld. Hiervoor en voor hun aanwijzigingen en suggesties kan de auteur hun niet erkentelijk genoeg zijn.
Echter, een dergelijk langademig project heeft alleen kans van slagen, als men ter plaatse bereid is eraan mee te werken. De bron van de kennis blijft immers het gebouw zelf, niet alleen aan de buitenzijde, maar evenzeer aan de binnenkant. Eigenaars, bewoners, kerkvoogden, leden van historische verenigingen, overheidsfunctionarissen, allen die ons toegang verleenden tot hun gebouwen en ons informeerden over de geschiedenis ervan, hebben ervoor gezorgd dat het plezier in het werk alsmaar groter werd en de resultaten meer verantwoord. Voor het laatste was het Streekarchief Krimpenerwaard in Schoonhoven de bron waarop in geval van twijfel en soms wanhoop steeds weer teruggevallen kon worden. De medewerkers èn bezoekers hebben zich allen enthousiast ingezet om gevraagd en ongevraagd de meest interessante informatie boven water te krijgen. Alles kon helaas, het is al eerder gezegd, niet worden opgenomen of diepgaand uitgezocht. De tijd, de plaats en de mogelijkheden waren daar niet toereikend voor. De Geïllustreerde Beschrijving van de Krimpenerwaard blijft een analyse van het bouwbestand en dient zo als handvat voor de geïnteresseerde onderzoeker om dit werk desgewenst te verdiepen.
Met grote waardering wil ik tenslotte de verschillende medewerkers van Waanders Uitgevers en in het bijzonder vormgever Roelof Koebrugge dank zeggen voor de prettige samenwerking die leidde tot de realisering van het uiteindelijke produkt.
Catharina L. van Groningen