men het nu, zooals te begrijpen valt, over dit punt niet eens kon worden, werd in een gecombineerde vergadering van beide commissies, waarbij ook de heer Meyjes tegenwoordig was, besloten, de keuze tusschen beide kunstenaars over te laten aan drie autoriteiten op het gebied der kunst. Daarop werden - zeer kenmerkend voor de tyrannie der ‘peinture de chevalet’ hier te lande en voor een overigens verontschuldigbare onwetendheid der Amsterdamsche burgers - gekozen twee genre-schilders en een oudheidkundige, om te beslissen in een geding dat met ‘schilderkunst’ in den gebruikelijken zin niets te maken heeft, daar het hier glasschildering gold. De oudheidkundige is de heer jhr. van Riemsdijk, directeur van het Rijksmuseum, de twee genre-schilders (men verontschuldige dit onaangename woord, maar ik weet geen anderen term voor de tegenstelling met decoratie- of glasschilder) zijn de heeren Josef Israëls en Aug. Allebé. Nu is het onmogelijk dat een encyclopedisch oudheidkundige en twee beoefenaars der moderne gevoelsschilderkunst te samen een organisch, natuurlijk en levend geheel kunnen vormen. Zij kunnen slechts met negatieve strekking een eenheid zijn, zooals Katholieken en Calvinisten slechts een negatieve ligue kunnen vormen tegen een derden. Hetzij dit of iets anders de oorzaak daarvan moge zijn, het resultaat van de overwegingen dezer drie autoriteiten was, dat zij in plaats van een keuze te doen tusschen Lecomte en Derkinderen - zooals hun was opgedragen - deze beiden verwierpen en den heer O. Mengelberg aanbevalen.
Het is geenszins mijn doel het werk van den heer Mengelberg te beoordeelen, - immers daar ik nog niet de gelegenheid heb gehad het te leeren kennen, mis ik daartoe de gegevens, - nog veel minder mij met vakkwesties in te laten, bijv. of de heer Mengelberg zich van Duitschers of Hollanders als helpers bedient. Mijn eenig doel is eenige feiten te vermelden die mij kenschetsend dunken voor eenige wanverhoudingen en wanbegrippen in de hedendaagsche kunsttoestanden, en zoo er sprake kon wezen van tegen iemand offensief op te treden, dan zou het alleen tegen de heeren Israëls en Allebé zijn. Als men zich dus, zooals gezegd, wegens onbevoegdheid wenscht te onthouden van een beoordeeling van den heer Mengelberg, zou men hun kunnen verwijten dat zij zich de zaak te weinig hebben aangetrokken en zich daardoor lieten verleiden een advies uit te brengen in strijd met hun eigene kunstenaarspersoonlijkheid, toen zij den heer Mengelberg aanbevalen niet om zijne kunstenaarsdeugden, maar om zijn bedrevenheid in de Laat-Gothiek.
Maar wel schijnt het dat hier een zeer bureaucratisch-antiquarische geest heeft voorgezeten en den goeden Amsterdamschen burgers, commissieleden en kerkbestuurders betoogde, dat het hier niet gold een kunstwerk maar een ‘werk van restauratie’, een opvatting die trouwens allerzonderlingst rijmt met de monarchistische ge-