Algemeen letterkundig lexicon
(2012-....)–Anoniem Algemeen letterkundig lexicon– Auteursrechtelijk beschermdEddaBenaming voor twee belangrijke werken uit de Oudnoorse of Oudijslandse letterkunde. Men maakt een onderscheid tussen de proza-Edda en de poëtische Edda. 1. De proza-Edda (Du. jüngere Edda) wordt ook wel Snorra-Edda genoemd naar de auteur Snorri Sturluson (1178-1241), schrijver en belangrijk staatsman. De proza-Edda werd ontdekt in 1628. Het werk bestaat uit vier delen: een proloog, Gylfaginning, Skáldskaparmál en Háttatal. Het bekendst is Háttatal, een ode aan koning Hakon. De auteur vatte het op als een modelgedicht. Voor de 102 strofen werden 100 verschillende metra en/of strofevormen gebruikt, zodat het beschouwd kan worden als een ‘ars poetica’ van de Oudgermaanse vers- en stijlleer. Daarnaast bevat de proza-Edda een systematische uiteenzetting van de Noordgermaanse godenleer, oude verhalen en de verklaring van heel wat kenningen. Gylfaginning (Het bedrog van Gylfi) beschrijft het ontstaan van de wereld. De proza-Edda was belangrijk voor de opleiding van skalden en voor de heropleving van de skaldische poëzie in de 13de eeuw. 2. De poëtische Edda of oudere Edda (Du. Lieder-Edda) krijgt ook de naam Saemundar Edda omdat bisschop Bryniolf die het handschrift ontdekte, het spontaan toeschreef aan Saemund de Wijze (1056-1133). Het handschrift werd geschonken aan de Deense koning en bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek van Kopenhagen (vandaar ook de naam Codex Regius, die eveneens als synoniem gebruikt wordt). De poëtische Edda bevat 29 goden- en heldenliederen, ontstaan tussen 800 en 1250. Naar de al of niet christelijke inhoud kan men vier reeksen onderscheiden:
Bladzijde uit de Edda in de Codex Regius in Kopenhagen. [bron: A.G.H. Bachrach e.a. (red.), Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur, dl. 3 (1980), p. 88]
Lit: J. de Vries, Altnordische Literaturgeschichte, 2 dln (1964-19672) F.X. Dillmann (vertaling en inleiding), L’Edda: récits de mythologie nordique (1991) M. Otten (vertaling en inleiding), Edda: de liederen uit de Codex Regius en verwante manuscripten (1998) A. Wawn (red.), Northern Antiquity: the post-medieval reception of Edda and Saga (1994) P. Acker & C. Larrington (red.), The poetic Edda: essays on old Norse mythology (2002) R. Simek, Die Edda (2007) P. Acker & C. Larrington (red.), Revisiting the Poetic Edda. Essays on Old Norse heroic legend (2012) C. Larrington, J. Quinn & B. Schorn (red.), A handbook to Eddic poetry. Myths and legends of Early Scandinavia (2016).
|
|