Algemeen letterkundig lexicon
(2012-....)–Anoniem Algemeen letterkundig lexicon– Auteursrechtelijk beschermdpassionaalEtym: Lat. passio = het lijden. Middeleeuwse verzameling lijdensverhalen (passie) en teksten over marteldoden (martelaarsboek) van heiligen. De bekendste is de Legenda Aurea van Jacobus de Voragine (1298), dat door de auteur bescheiden Legenda sanctorum werd genoemd. De Legenda aurea bevat 182 hoofdstukken waarvan er ongeveer 20 niet aan heiligen, maar aan kerkelijke feestdagen zijn gewijd. In de 14de en 15de eeuw was het werk erg populair en is het in het Middelnederlands vertaald, waarbij een aantal levens van lokale heiligen is toegevoegd. Het passionaal is vergelijkbaar met het legendarium (verzameling van heiligenlevens of hagiografieën).
Jacobus Voragine’s Legenda aurea, tweede vertaling in het Noordnederlands (ca. 1480). [bron: J. Deschamps, Middelnederlandse handschriften uit Europese en Amerikaanse bibliotheken (cat. 1970), pl. 59].
Lit: J. Deschamps, ‘De Middelnederlandse vertalingen van de Legenda aurea van Jacobus de Voragine’ in Handelingen van het 22ste Nederlands Philologencongres (1952), p. 21-22 J. Deschamps, Middelnederlandse handschriften uit Europese en Amerikaanse bibliotheken (19762), p. 197-201.
|
|