en in een paar weken dit stuk op tafel gebracht. Voor blanken (zij het aangevuld met zwarten).
In de overtuiging dat kritiek heilzaam is, zeg ik een paar dingen over het tweetal Henk Tjon & Rufus Collins, met de hoop daarbij dat er iets verandert.
Kijk, het tweetal is aan het werk gezet door WVC (en Amsterdam) om voor de minderheden iets te doen. Wat zijn nu de drie belangrijkste problemen? In feite werken zij alleen voor bepaalde minderheden. Turken zijn aan dit tweetal nog niet toe, Marokkanen dito. (Caprino's anderhalf miljoen kostende plan voor een ‘Rainbow Coalition’ waarbij de minderheden op toneelgebied allen in één verenigd zijn is gedoemd te mislukken) De behoeften der diverse groepen zijn te groot en te verschillend om ze onder één noemer te brengen. Ideologisch lukt dat misschien wel, maar o, let op de praktijk!
Henk & Rufus werken dus in feite voor een minderheid binnen een minderheid onder de minderheden! Want afgezien van het feit dat ze werken met negers (in dit geval: stadsnegers, dus geen bosnegers die hun aparte etniciteit bezitten) zijn er andere Surinamers die niet aan bod (dreigen te) komen. En Surinamers zijn dus ook weer niet DE minderheden. Ik denk dat zij dat probleem ook allang hebben gezien. Of het erkend wordt en hoe eraan gewerkt wordt is een ander ding.
Probleem nummer twee: Rufus is Amerikaan, doet goeie dingen, maar leeft niet met hart en ziel voor de Surinamers c.q. Antillianen. En aangezien hij negerkultuur ook pas heel laat heeft leren ontdekken wreekt zulks zich.
Probleem nummer drie. Henk heeft samen met Thea al heel lang allerlei kronkels moeten maken om een verteerbaar produkt te leveren. In Suriname is er onnoemelijk veel gepinaard. Armoe was troef dus. Wat zij presteerden was allerzins respektabel, heel inventief, geen droomprodukt (vanwege hun beperkte mogelijkheden) en in elk geval het resultaat van keihard werken. En wat gebeurt er? Henk komt hier om aan de basis te werken. Hij ruikt de mogelijkheden en de droom moet/kan nu eindelijk worden waargemaakt van spelen met een redelijk budget, en dat zonder alles zelf te moeten organiseren. Maar Henk, we hebben maar één Henk Tjon. Wat gebeurt dus nu? Meneer keert zich af van de basis om zijn oude dromen waar te maken. En wie lijdt eronder? De basis natuurlijk!
Dit tweetal (H. & R.) had dus allang een prijsvraag voor jonge, aankomende minderhedenauteurs moeten uitschrijven. Te beginnen met een paar eenakters had men naar avondvullend toneel kunnen streven. Het initiatief hoeft niet altijd van boven te komen. Maar anderzijds hoeft men dingen niet op z'n beloop te laten.
Ik ga op een groot aantal details niet in, ten einde o.m. wijdlopigheid te voorkomen.