Kultuurvastheid, een onzuivere term
Bestaat er zoiets als kultuurvastheid? Ja en nee.
Om de vraag eens goed te beantwoorden staan mij vandaag de dag een heleboel boeken ter beschikking. Want in zo'n tijd leven wij, het informatietijdperk, waarin hele wetenschappelijke en semiwetenschappelijke bibliotheken de leek ter beschikking staan. Ik zal niet aan komen zetten met allerlei dure definities over kultuur en zeker niet met dat gedoe rondom een zekere Lévi Strauss met zijn tegenstelling kultuur-natuur.
Waarover zal ik het dan hebben? Over wat fascisten, racisten, nazi's en anderen onder een dergelijke term verstaan? Dan zouden we opnieuw boekenlang bezig kunnen zijn. Want zij bedoelen vast en zeker zoiets als zuiverheid van kultuur, waarbij Blut und Boden aan elkaar gekoppeld zijn in een onlosmakelijk verband.
Het enigste wat ik zal pogen te doen is de term te preciseren vanuit mijn oprechtheid iets wezenlijks te zeggen over hoe ik het kulturele gebeuren hier in Holland ervaar. Met name als minderheder, dus met betrekking op de minderheidskultuur (-uren), vooral zwarte kultuur. Met de ellende die een wereldverbeteraar eigen is roep ik: het gaat vooral om kultuur, om de kunst. Kunst doet smachten naar de omklemming van de muze! Of naar de bevlieging van de Scheppende Winti, zeg ik maar op z'n zwart!
Kultuurvastheid? Ik geloof in die term voor zover die iets menswaardigs inhoudt. Je kunt denken aan één of andere vorm van gevestigde kultuur (traditie) waarin je je als schrijver, toneelspeler etc. optimaal kunt uiten. Die bewuste traditie vormt als het ware een grondslag voor je geest, je bent erdoor gevormd, meer nog, je wordt mede op grond van allerlei etnische kwaliteiten (bijv. je bent neger) ermee vereenzelvigd. Men vergete niet dat in die zin de Surinaamse neger zo'n drie eeuwen lang een vrij stabiel proces van kultuurbeleven achter zich heeft, hoe raar dat ook mag klinken, gezien de verwoestende invloeden van het kolonialisme.