onze grote Trefossa (Henny de Ziel) er eens op nageslagen. Zijn beroemde gedicht Hoemor in èksèlsis (ook in vertaling, dus Humor in excelsis) is een juweeltje over de geboorte van Kristus. In diezelfde uitgave, samengesteld door Jan Voorhoeve (1977), is er méér. De nummer 16: Josef ori-tjar Maria (Jozef geleidt Maria), de nummer 17: Bébi-boi (het best te vertalen met het Engelse Baby-boy), de nummer 18: Skapoeman (Schaapherder), de nummer 19: Pin-pin Jesus (Kindje Jezus). Wat men niet zelf achterhaalt kunnen deskundigen geven, geen ekskuus dus!
De bundel bevat nog minstens vier gedichten over de kruisiging, Goede Vrijdag etc., maar het bewijs lijkt mij geleverd: men liegt alsof het gedrukt staat, heeft totaal geen belangstelling voor ons en sjoemelt wreedadig met onze belangen. Het kan de blanke machtsreet geen reet schelen hoe wij als minderheid het ervan afbrengen. Zo, dat was het eerste sausje. De inleiding ís nog niet geopend.
Ik zeg dit alles wel met onnoemelijk veel ekskuses aan degenen die zich met hartstocht voor ons inzetten, want zo is Holland óók. Overigens gaan we uit van de goede wil bij de betrokkenen. En van de hoop dat ze ons niet alleen laten zien in de vorm van probleemmensen die geëtaleerd worden omdat er via de journalistiek een goeie boterham aan ze valt te verdienen. Ik wens ze veel geluk met ons. Maar genoeg over onze bedelpositie.
Eén ding nog: het gaat natuurlijk niet om ‘zomaar recensies’. Veeleer snijden de stukken allerlei kwesties betreffende het kultuurbeleid aan, bijvoorbeeld hoe de pers naar zwart theater moet leren kijken. Dat is dan nog slechts één aspekt. Want een ander, belangrijk ding, - naast regie en spel - is dat de Nieuwe Komedie (sic!), nu zij ten grave wordt gedragen, eindelijk eens goede sier maakt met ons, negers. Zo'n twee jaar geleden werd mij, terwijl ik in eigen beheer (zoiets) bezig was een groep van zwarte spelers op te richten die Dagrati! moesten gaan spelen, gevraagd: ‘Cairo, wil je dit stuk niet door de Nieuwe Komedie laten opvoeren?’ Een verzoek tot verraad van me eigen mensen, notabene op 'n moment dat