groot aantal vond een schuilplaats in een keldergewelf onder de molen. Men kon niet waarnemen wat er gebeurde. Deze keer was de dijk, een der grootste en sterkste dijken langs de Nederlandse kust, het doelwit van de bommenwerpers. Zes tons-bommen sloegen er grote gaten in. Het zeewater drong binnen, mensen in hun kelders verdrinkend. Honderden kwamen ook om het leven door voltreffers op hun kleine dorpshuizen.
Tegen de verwachting in, leidden de vernielingen bij West-Kapelle niet tot overstroming van het eiland. De geallieerden meenden dat een tweede bombardement hen nader tot het doel zou brengen. Zaterdag de 7de October richtten zij hun aanval op de dijken ten Oosten van Vlissingen. Spoedig stonden alle Zuidelijke polders blank. Boeren en dorpelingen met wagens en paarden, vee en wat haastig gered huisraad, probeerden over dijkwegen het hoger gelegen Middelburg te bereiken. Binnendijken, tot het poldersysteem behorend, beletten voorlopig een verdere uitbreiding van de overstroming. Bovendien presten de Duitsers de burgerbevolking om een nooddijk tussen Koudekerke en Oost-Kapelle op te werpen. Overbodige moeite, omdat de R.A.F. haar derde aanval ondernam, deze keer op de dijken bij Vere. Nu viel de vloed niet meer te stuiten. Van alle kanten stroomde het water over akkers en weilanden.
De bevolking zocht schuilplaatsen in hooggelegen dorpskernen of binnen de voormalige vestingwallen van Middelburg, Ook de Duitsers werden in de algemene vlucht meegesleurd. Het wassende water verdreef velen naar de bovenverdiepingen. Hier en daar zag men hoe zieken en gewonden door een zolderraam in een roeiboot werden neergelaten. Nog steeds kon men hoog-liggende wegen met boerenkarren of huifwagens berijden: de paarden aarzelden niet om in het water te stappen. Moedig stortten zij zich in de golven. Maar de zee drong op, lijfde het eiland bij zich in: het nu grotendeels onzichtbare eiland met zijn regelmatige ademhaling van eb en vloed, die dagelijks twintig millioen kubieke meters zeewater door de dijkgaten binnenzoog en weer loosde.
De vloedstromen ondermijnden huizen en ontwortelden bomen. Soms joegen najaarsstormen over de watervlakte, die onder laagdrijvende regenwolken de donkere tinten van een diepe zee vertoonde. Er werden veerdiensten tussen de centrale plaats Middelburg en enige nog droge dorpskernen ingesteld. Meeuwen, even