Zij had zich ontdaan van een aantal deskundigen, maar beschikte toch nog over figuren als Hahn en Fleischmann. Vooral Hahn, die in 1939 beslissende uraniumproeven had gedaan en over atoomzuilen ter beheersing van kettingreacties had geschreven, werd in zekere zin in staat geacht te concurreren met de groep deskundigen die in de Verenigde Staten aan het werk was.
Zó belangrijk was de beantwoording van deze vragen voor de geallieerde oorlogsvoering, dat aan Eisenhower's legers een speciale ‘wetenschappelijke missie’ werd toegevoegd (codewoord Alsos) met de opdracht gegevens te verzamelen over Duitse ‘geheime wapens’. Bij de bestudering van buitgemaakte archieven te Parijs - de maquis wist door snel ingrijpen te verhinderen dat de Duitsers al hun documenten verbrandden - vond de wetenschappelijke missie één gegeven dat haar bijzonder interesseerde: de aanwezigheid van de atoomphysicus Prof. Fleischmann te Straatsburg.
Na de bevrijding van Eindhoven kwam aan het licht dat de Philipsfabrieken onder Duitse pressie en contrôle enige instrumenten naar Straatsburg hadden moeten zenden, die betekenis konden hebben voor atoomonderzoek. Toen de geallieerde troepen de Rijn bereikten, althans de Waal bij Nijmegen, zorgde de wetenschappelijke missie er voor dat drie flessen Rijnwater per vliegtuig ijlings naar Washington werden vervoerd. Indien namelijk de Rijn koelwater leverde voor een uranium-atoomzuil, zou het water stroomafwaarts sporen van radio-activiteit moeten vertonen.
Het onderzoek bracht niets verdachts aan het licht, maar Straatsburg was wel een extra aanval waard. De stad werd in November 1944 door overrompeling genomen in een snelle aanval, waarin de Alsos-missie de tanks volgde. Men zag er op toe dat Fleischmann gevangen werd genomen, terwijl een detachement troepen de universiteitsgebouwen omsingelde. De universiteitslaboratoria bleken in het geheel niet voor atoomonderzoek te zijn ingericht. Na enig speurwerk vond men echter de werkplaats die men zocht in een vleugel van het stadsziekenhuis (de medewerkers van Fleischmann als artsen gekleed).
Reeds dadelijk zag men dat men hier te doen had met experimenten op bescheiden schaal. En hoe de zaken in Duitsland verder stonden, leerde men niet van de zwijgzame Fleischmann, doch uit een dagboek dat men in zijn laboratorium vond. Hij had er met Duitse nauwkeurigheid zijn gesprekken met collega's van andere